Yardım Parası

Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

13.04.2023
598
Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

Reishi Mantarı Yetiştiriciliği: Reishi mantarının diğer adı ölümsüzlük mantarıdır. Kırmızı ve turuncu renkli parlak bir mantar türüdür. Doğada ölmeye yakın ağaç köklerinin yanında yetişir. Aynı zamanda uygun şartlar sağlanırsa yetiştirilmesi de mümkündür. Keskin tadı sebebiyle yemeklerde kullanılmaz. Genellikle içeceklerde ve çay olarak kullanıldığı bilinmektedir. Reishi mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler ılıman iklimde ve mayıs/kasım ayları arasında verim alabilirler. Genelde yemek olarak tercih edilmeyen bir mantar türüdür ama sağlık sektöründe ilaç hammaddesi olarak kullanılmaktadır.

Reishi Mantarının Faydaları

  • Reishi mantarı kanser tedavisi sırasında uygulanan kemoterapinin etkilerinden korunmak amacıyla kullanılmaktadır.
  • Bu mantar türünün hepatit b virüsüne karşı mücadele ettiği araştırma sonuçlarıyla ispatlanmıştır.
  • Psikolojik olarak rahatlamaya ve sakinlemeye yardımcı olur.
  • Reishi mantarı kandaki  LDL ve  HDL  seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur bu da tansiyonu düzenlenmesine katkı sağlar.
  • Birçok hastalık ve alerjiyle savaşma özelliği olduğu belirtilmektedir.

Mantarın Oluşması İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Reishi mantarı yetiştiriciliği için uygun ortamın yaratılması gerekmektedir. Bu ortam için ısı, nem ve havalandırma koşullarının oluşturulması esastır. Uygun nem yaratılması için; Mantar nemli ortamları seven bir bitkidir. Bu sebeple nemin hiç eksik olmaması gerekir. Islak bir kumaş mantar yetiştirilen torbanın üzerinde tutulursa gereken nem sağlanmış olur. Ortamdaki ışık mantar için önemlidir. Güneş ışığı özellikle direkt gelmesi ortamın dengesini bozar. Bu sebepten florasan ışıkla ortam ışığı dengelenmelidir. Mantar yetiştirirken havalandırma konusu da büyük önem taşımaktadır. Mantar torbalarının 15-20 derece oda ısısında bulunması gereklidir. Ayrıca hava alması için torbaların üzerine kesik atılması da havalandırmayı sağlar.

Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

Reishi Mantarı Nasıl Yetiştirilir? 

Reishi mantarı ev ortamında da yetiştirilebilmektedir. Buğday, yulaf, arpa içinde mantarın döllenmesi ve çoğalması sağlanır. Ev ortamında mantar yetiştirmeyi mümkün kılan torbalar bulunmaktadır. Mantar büyürken boynuzu şekil alıncaya ve gelişinceye kadar torbanın içinde kalması gerekir. Sonrasında torbaya kesik atılarak mantarın büyümesinin kolaylaşması sağlanır. Reishi mantarı bir defada meyve veren bir türdür. Fazla  verim almak için mantarın boynuzunun torba içinde büyümesine fırsat verilmelidir. Bunun için temiz hava en önemli etkendir. Döllenme süresi 10 gündür sonrasında hasat edebilmek için 30 gün beklemeniz gerekmektedir. Bir kilo mantar kullandığınızda 5 kilo ürün elde etmeniz mümkün olmaktadır. Verimli bir mantar türüdür.

Reishi Mantarının Hasat Edilmesi Nasıl Olur?

Reishi mantarının hasat edilmesi mantarlar istenen boyutlara gelince olur. Bu mantar türü çabuk üreyebilen bir türdür. Kalın bir yapısı vardır bıçak yardımıyla kesilmesi gerekebilir. Toplanan mantarlar kurutularak saklanırsa uzun ömürlü olur. Yoksa birkaç gün içinde bozulur.

Reishi Mantarı Nasıl Tüketilir?

Reishi mantarını tüketmenin en uygun yolu çayını yapmaktır. Kurutulan mantarlar istenirse öğütülüp un kıvamında getirilerek de çayı yapılabilir. Bu çayın keskin bir tadı ve kokusu vardır. Sağlık amaçlı olarak tüketilebildiği bilgisi verilmektedir. Yemeklerde kullanılması tavsiye edilmez. Çay halinde içmek isterseniz bir avuç reishi mantar kurusunu kaynar suya atmanız ve iki saat boyunca kaynatma işlemine devam etmeniz önerilmektedir. Mantarın içinde bulunan faydalı minerallerin bu sürede açığa çıktığı bilgisi verilmektedir. Kaynayan mantar suyuna dilerseniz bir kaşık bal koyarak tüketebilirsiniz. Yaptığınız çayı buzdolabında saklamanız mümkündür. Günde bir fincan olarak tüketilen reishi çayının faydalı olduğu bilgisi verilmektedir. Bu çayın yoğun bir tadı vardır. Sağlık problemleriniz varsa doktorunuza danışmadan bu çayı kesinlikle tüketmemeniz önerilmektedir.

Sizlere yazımızda Reishi Mantarı Yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdik. Sizlerde bu şekilde mantar yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Bir önceki yazımız olan Tatlı Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? ve Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır? sayfalarına giderek bu konular hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Detaylı bilgi: https://www.tarimorman.gov.tr/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.