Yardım Parası

Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?

13.04.2023
506
Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?

Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?: Mantarlar fungi aleminde incelenir. Şekil, renk ve büyüklük açısından bir sürü değişik mantar türleri vardır. Mantar yetiştiriciliği, kazançlı ve büyük bir başlangıç sermayesi gerektirmeyen kazançlı bir iştir. Bu işten kazanacağınız para mantarın türüne, faaliyetlerinize ve ürünlerinizi pazarlama şeklinize bağlı olarak değişecektir.

Küçük ölçekli olarak bu işe başlarsanız küçük bir alanda çalışmanız gerekir ve bu alan, yetiştirmek istediğiniz mantarlardan yeterli gelir elde edememenize sebep olabilir. Daha fazla alanda istediğiniz şekilde mantarları yetiştirilmesini sağlayabilir ve daha çok kazanç elde edebilirsiniz.

Mantarların kolayca yetiştirilmesinin yanı sıra pazarlama yapılması çok kolaydır. Toplu alım yapacak müşteriler bulduğunuzda çok iyi gelirler elde edebilirsiniz. Bunun için önce mantar yetiştiriciliğine nasıl başlanır? Sorusunun cevabını bilmeniz gerekir. Mantar yetiştirmek bitki yetiştirmekten daha farklıdır. Bunun sebebi de, mantarların klorofil içermeyişi ve bu maddenin yerine substrat adı verilen başka bir bitki maddesine bağlıdırlar.

Hangi Tür Mantarlar Yetiştirilebilir?

En çok para kazandıran mantar türlerinden birisi istiridye mantarıdır. İstiridye mantarının dışında cüce, şitake veya diğer alışılmamış mantarlardan da para kazanmanız mümkündür.

Mantar Yetiştirmeye Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mantar yetiştiriciliğinde kaliteli ürünler üretmek ve gelirinizi en yüksek seviyeye çıkarmak istiyorsanız belli kurallara uymanız gerekir. Yasal konular ve sağlık konuları, tarımsal mücadele, bazı mantar türlerinin potansiyeli, tarım ve yetiştirme malzemeleri de bu işe başlamadan önce ilgilenmeniz gereken konular arasındadır. Bazı mantar türleri zehirli olduğundan dolayı yenmeyeceğinden, bu konuları iyice öğrenmelisiniz. Mantar yetiştiriciliğine nasıl başlanır sorusunun cevabını bilerek hareket etmek gerekir.

Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?

Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?

 Mantar Üretiminin Ana Basamakları

Mantar yetiştiriciliğinden kazanç elde etmek istiyorsanız takip etmeniz gereken önemli adımlar vardır bu adımlar;

1- Mantarlar hakkında araştırmalar yaparak farklı türleri öğrenin. Aynı zamanda bu farklı türlerin yiyecekler ile birlikte nasıl kullanılacağını öğrenin. Değişik türlerin ekilme yollarını öğrenin ve çeşitli türler için müşteri bulmak amacıyla internette araştırmalar yapın.

2- Bir uzmanlık alanı belirleyin. Hangi tür mantarları yetiştireceğinize karar verin ve bu iş için ne kadar sermayeye ve hangi türden ekipmanlara ihtiyacınız olacağını araştırın.

3- Yasal sorumluluklarınızı öğrenin ve bu sorumluluklara uyun. Bazı mantar türlerini yetiştirip pazarlamak için çeşitli yönetmelikler ve kurallar bulunur.

4- Mantarlarınızı nerede yetiştireceğinize kara verin ve buna göre bir çalışma ortamı hazırlayın. Seçeceğiniz yerin kuru ve temiz olması gerekir. İhtiyacınız olan temel içerik maddelerini depolayabilmek için uygun sıcaklık ayarlanmalı, yağmurdan ve güneş ışığından uzak tutulmalıdır.

5- Seçtiğiniz mantar türleri için uyumlu taban bulmalısınız. Genellikle çamur ve saman kullanılır, mantar yumurtalarına da ihtiyacınız olabilir. Yumurtalar kendi kendine büyümeye başladıktan sonra ekinler de gelişip büyümeye başlayacaktır. Mantarlarınızın etkili bir şekilde büyümesi için ekim yataklarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

6- Tabanlar, yataklar ve sporları karşılamak için tedarikçiler bulun.

7- Kanalları hazırlayıp temizleyin.

8- Yumurtaları (sporları) yataklara serin. Sporlar, temiz kanalların üzerinde yetişen olgun mantarlardır.

9- Uygun sıcaklık, ıslaklık nem ve mantar tarımı ile ilgili uygun şartları oluşturun ve koruyun.

10- Mantarları topladıktan sonra paketleyin ve pazarlamaya başlayın.

Mantar Yetiştiriciliğinde Püf Noktalar

  • Mantar sporu uygun ortamın sağladığı tepsiler ve kutularda büyür. Havanın 10 ve 13 derece arasında olması gerekir. Tepsiler ışık almayan bir yere yerleştirilebilir fakat bu yerin iyi havalandırılan bir nokta olmasına dikkat edilmelidir.
  • Mantarların topladıktan sonra hemen satılması gerekir. Eğer mantarları depolamak istiyorsanız karanlık ve soğuk yerlerde muhafaza etmelisiniz.
  • Pazar odaklı olun, planlarınızı hazırlayın ve para kazandırma potansiyeli olan bütün yatırımları değerlendirmeye çalışın.

Sizlere yazımızda Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır? hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımız olan Mor Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? ve Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır? sayfalarına giderek, bu konu hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Bilgi: https://istanbul.tarimorman.gov.tr/Belgeler/KutuMenu/Brosurler/Sebzecilik/mantar.pdf

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.