Yardım Parası

Tatlı Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

24.04.2023
636
Tatlı Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tatlı patates anavatanı Orta Amerika ve Güney Amerika olan yüzden fazla ülkede yetiştirilen doyurucu bir besindir. Dünya tatlı patates üretiminin %70’i Çin’de yapılmaktadır. Ülkemizde kısıtlı alanda tarımı yapılan tatlı patates üreticiliği en çok Hatay ilimizde yapılmaktadır. Tatlı patatesi yetiştirebileceğiniz yeterli bir tarım araziniz ya da bahçeniz varsa tatlı patates yetiştiriciliği nasıl yapılır yazı dizimizde detaylı bilgiler bulabilir ve üretime başlayabilirsiniz.

Tatlı Patates Yetiştirme Aşamaları

Aşama 1: Toprak Hazırlığı ve Dikim

Dikim yapılmak istenen arazi sonbahar aylarında (Ekim ayı en uygun olanıdır) derin bir şekilde sürülmelidir. İlkbahar aylarında ise dikim yapılacak arazide dikime uygun sırtlar oluşturulmalıdır. Sırtların yüksekliği minimum 20-25 cm olarak ayarlanmalıdır. Ardından dikime başlanabilir. İki sıra arasında 100 cm mesafe bırakılmalıdır. Dikim sonrası sulama yapılmalıdır, özellikle ilk bir hafta köklenme için toprağın nemli olmasına dikkat edilmelidir.

Aşama 2: Gübreleme

Gübreleme yaptırmadan önce toprak tahlili yapılmalı toprağın şekline uygun gübreleme programı oluşturulmalıdır. Genellikle bir dekar alana 10 kg azot, 7 kg fosfor ve potasyum gübrelemesi yeterli olacaktır. Fosfor ve potasyum dikim öncesi, azot ise bir kaç parça halinde yine dikim öncesi verilmelidir. Dikim sonrası gübreleme ihtiyacı ise toprak tahlilinden sonra ortaya çıkacaktır.

Aşama 3: Sulama

Tatlı patates kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Sadece dikim sonrası ve gelişim döneminde nemli toprağa ihtiyaç duyar. Yetiştirme döneminde yılda 500 ila 700 mm ağış alan bir bölgede yıl boyunca hiç sulama yapılmadan yetişebilir. Tatlı patates için en uygun sulama yöntemi damlama yöntemidir.

Tatlı Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tatlı Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Aşama 4: Hasat

Doğru hasat zamanı için depo kökleri kontrol etmek gerekir yumruların büyüklüğüne ve kabuk olgunluğuna bakılarak kontrol edilmelidir.

Doğru hasat zamanının uygun olup olmadığını kontrol etmek için depo köklerinin kontrolü yapılır ve büyüklüklerine bakılır. Ayrıca yumruların kabuk olgunluk seviyesi kontrol edilmelidir. Bir diğer olgunlaşma belirtisi ise köklerin kesilince sıvı salgılamasıdır, eğer bu sıvı salgılandıktan sonra rengi kararıyorsa hasat için beklemek gerekir. Hasattan bir kaç gün önce bitkinin dışarıda bulunan yeşil parçaları kesilmelidir.

Aşama 5: Depolama

Tatlı patates genellikle taze tüketilmesi gereken ve depolama ihtiyacı bulunmayan bir bitkidir. Ancak hasat sonrası uygun şartlarda 6-8 ay kadar muhafaza edilebilir.

Tatlı Patates Kullanım Alanları

  • Kökleri ve yaprakları besin olarak tüketilir
  • Püre veya un haliyle makarna yapımında kullanılır
  • Dondurularak saklanabilir
  • Konserve şeklinde saklanabilir
  • Gıda sanayisinde nişasta olarak kullanılır
  • Alkol sanayisinde kullanılır
  • Yaprakları kurutularak baharat ve çeşni olarak kullanılır
  • Hayvan yemi olarak kullanılır
  • Yaprakları bitki çayı olarak kullanılır

Oldukça özen göstermeniz gereken tatlı patates üretimini yukarıda anlatmış olduğumuz aşamaları takip ederek yapabilirsiniz. Tatlı patates yetiştiriciliği nasıl yapılır detaylı bir şekilde bilgi verirken, kullanım alanlarını da sizler için anlattık.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.