Yardım Parası

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

13.04.2023
494
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği: Eski zamanlardan beri kullanılan bir bitki olan kuşkonmaz, Ön Asya ve Avrupa ülkelerinde yaygındır. Ancak son zamanlarda ülkemizde de sık sık tüketilmektedir. Özellikle Manisa, Muğla ve Aydın kuşkonmaz yetiştiriciliği için ideal bölgelerdir. Ülkemizdeki kuşkonmaz üretimi yıllık 12 ton olarak bilinmektedir.

Kuşkonmaz yetiştiriciliği özellikle son senelerde devletin desteği ile bilinen bir tarımsal faaliyet haline gelmiştir. Kuşkonmaz yetiştirmek için bazı evreleri dikkatle ve özenle yerine getirmek gerekir. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinin ana şartı iklim koşullarıdır. İklim şartları bakımından seçici sebzeler arasında yer almaz. Kuzey Amerika’dan Afrika’ya kadar geniş alanlarda yetiştirilmesi mümkündür. Yetiştirilme sürecinde özel hava şartları gerektirmese bile hasat döneminde az yağışlı ya da yağışsız bir iklim ister.

 Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Kuşkonmaz, tohumdan elde edilen fideler ile yetiştirilir. Kuşkonmaz yetiştiriciliği sırasında her bir dekarın başına 50 metrekare soğuk yastıklar düşer. Bu yastıklara da 10×10 cm aralıklı kare biçiminde ekme işlemi yapılır. Çimlenme sorunlarının ortaya çıkmaması için ekimin 2 – 3 cm derinlikte yapılması gerekir. Tohumun 3 – 4 hafta çimlenme süresi vardır.

Tohumun üzerine harç örtülmesi gerekir. Örtülecek olan bu harç, organik maddeler bakımından zengin olmalıdır. Bu şekilde tohumun nem tutma kapasitesi ve verimi arttırılmış olur. Düzenli bakımlar ve sulama ile iyi verimler elde edilir. İlk yıl içinde kuşkonmaz bitkileri 30 cm yüksekliğe kadar yükselirler.

Dikim zamanında pençeleri köklerden sökülür ve toprak üzerindeki kuruyan bölge kesilir. Pençelerin taç bölgesinde 6 – 7 sürgün ucu vardır ve dikim için idealdir. Pulların taban ölçüsü 30 – 40 cm, derinliği 35 cm olmalıdır. Gübre verilir ve pençeler bu ölçülerin içerisine ekilir. Son aşama olarak, pençelerin üzeri kapatılır ve bitkilere su verilir. Toprağın taşsız ve kumlu olması gerekir. 

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği İklim Koşulları

Kuşkonmaz bitkisinin yetiştirilebilmesi için tek şart, hasat döneminde yağmursuz bir bölgede dikilmesidir. Çünkü hasat zamanında yağmur yağdığında bitkinin verimi azalır ve daha fazla çürümesine sebep olur. Ülkemiz kuşkonmaz yetiştirmek için ideal bir iklime sahiptir. Ege ve Akdeniz bölgeleri kuşkonmaz üretimi yapabilmek için uygundur.  

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kuşkonmaz Getirisi ve Maliyetleri

Kuşkonmaz yetiştiriciliği doğru olarak yapılırsa, bitki ucun bir süre mahsul verir. Uzun ömürlü bir bitki olan kuşkonmazın maliyeti azdır ve zorlu bir süreç değildir, yerini sevmesi durumunda güçlenerek verim elde edilmesini sağlar. Kuşkonmazın kazancı ve maliyeti, bitkinin üretiminin iyi bir şekilde yapılıp yapılmadığına göre değişir. Bu bitkide en az 3 yıl süresince hasat yapmak mümkündür. 3 yıllık süreçte yapılan masraflar da değerlendirildiğinde dönüm başına ortalama olarak 2 bin TL kazanç elde edilebilir.

Sayfamızda sizlere Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler verdik. Sizlerde bu şekilde yetiştirme yapabilirsiniz. Ayrıca sizler için araştırma yaptığımız, Reishi Mantarı Yetiştiriciliği ve Mor Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? sayfalarına giderek bu konu hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Detaylı bilgi: https://www.tarimorman.gov.tr/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.