Yardım Parası

Küçük Ölçekli Tavuk Çiftliği Açmak

13.04.2023
484
Küçük Ölçekli Tavuk Çiftliği Açmak

Küçük Ölçekli Tavuk Çiftliği Açmak: Küçük ölçekli tavuk çiftliği açmak son zamanlarda popülerliği fazlalaşan ve her zaman taze yumurta bulundurmak için sürdürülebilir bir yoldur. Başlangıçta makul seviyede masraflar gerekecektir fakat ileride hatırı sayılır bir kazanç sağlayabilirsiniz. Küçük ölçekli tavuk çiftliği açmak için gereken adımları iyi bilmeniz ve bu adımlara göre hareket etmeniz gerekir

Bayilik İçin Bilinmesi Gerekenler

1- Tavuk çiftliği kurmak için gereken becerileri iyice öğrenin

Çiftçilik, uzun saatler süren çalışmaya istekli olunması gerektiği bilinen zor bir iştir. İşe yeni başlayan bir çiftçi olmanız için gereken bilgileri tam olarak kavramalı ve yapılması gerekenlere hazır olmanız önemli bir konudur.

  • Çiftçilik yaptığınız zamanlar hafta sonları da dahil olmak üzere, sabahın erken saatleri ve gece yarısını da kapsayan fazla saatler boyunca çalışmaya istekli olmalısınız. Diğer bir yandan, yem vermek, temizlik yapmak ve düzenli olarak tavukların bakımlarını yapmak gibi fiziksel güç isteyen işleri yapmaya hazır olmalısınız.
  • Gelirinizin mevsimlik olarak değişeceği gerçeğine de hazır olmalısınız. Elde edeceğiniz gelir, tavukların yumurtlama durumuna, satışını yapacağınız eti ve yumurtaları ne kadar iyi pazarlayabileceğinize bağlı olarak değişecektir. Yani çiftliği kurduğunuz ilk yıllarda kazancınız en az düzeylerde olabilir veya yeterince kazanç sağlamanız bir iki yılı bulabilir.

2- Tavuk çiftliği için iş planı oluşturun

  • Çiftlik giderleri: Çiftlik giderleri, teknik malzeme giderlerini, yem giderlerini, tavuk kümesi ve tavuk giderlerini içerisinde barındırır.
  • Çiftlikten sağlanacak gelirler: Bu gelirler, kazanç hedeflerini ve aylık ulaşmanız gereken belirli kazanç miktarını kapsar. Kurduğunuz küçük ölçekli tavuk çiftliğinden düzenli bir kazanç sağlayabilmek için hedef belirlemek önemlidir.
  • Finans sağlama: Çiftliği işleyebilen bir hale getirebilmek için bir finans kaynağı ya da sermayeye ihtiyacınız var. Devlet, Kosgeb gibi programlar aracılığı ile yeni kurulan çiftlikler için faizsiz kredi temin etmektedir, masrafların yarısından fazlasını Kosgeb’ten alabilirsiniz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun yeni başlayan gençler için verdikleri kredileri inceleyebilirsiniz.
  • Afet planı: Kötü geçen bir mevsim veya hava şartları çiftlikten elde edebileceğiniz kazancınızı olumsuz etkileyebilir. Bu tarz olumsuz durumlardan zarar görmemek için bir afet planı oluşturmalısınız.

3- Pratik deneyim kazanmak için bir çiftlikte çalışın

Eğer çalışma ortamı ve çiftçilik konusunda daha iyi sonuç almak istiyorsanız, bir tavuk çiftliğinde çalışarak tecrübe edinebilirsiniz.

4- Tavukların sığabileceği türden bir kümes inşa edin

Tavuk çiftliğinde önemli alanlar arasında kümesler bulunur ve kümesin büyüklüğü besleyeceğiniz tavuk sayısına göre değişiklik gösterebilir. Tavuklar sosyal hayvanlardır ve gruplar halinde yaşamaktan hoşlanırlar. Kümesin büyüklüğü her tavuk başına dört metrekare gerekecek şekilde tasarlanmalıdır. Diğer bir yandan, kümesin büyüklüğü sizin de içeride rahat bir şekilde dolaşarak yumurtaları toplamanıza ve gübreleri küremenize izin verecek büyüklükte olmalıdır. Kümesi gereğinden fazla büyük inşa etmeyin çünkü bu sefer de tavuklar hastalanabilir.

Küçük Ölçekli Tavuk Çiftliği Açmak

Küçük Ölçekli Tavuk Çiftliği Açmak

5- Geniş yumurtlama ve tünek alanları koyun

Kümeste her tavuk başına 15 ve 30 cm tüneme yeriniz olmalı. Dilerseniz bu bölümü kümesin içerisine inşa edebilirsiniz, tüneği zeminden 7 cm kadar yükseltmeyi unutmamalısınız. Tavuklar için 33 cm yumurtlama kabı (folluk) bulundurmalısınız. 4-5 adet tavuk için bir tane folluk yeterlidir. Bu folluklar, yumurtaların kümes zemini ve gübrelerden uzak kalmasını sağlayarak daha temiz kalabilir.

Küçük Ölçekli Tavuk Çiftliği Açmak İçin Bilmeniz Gereken Diğer Noktalar

  • Suluk ve yemlik bulundurun.
  • Kümesin yanındaki açıklığı çitler ile çevirin.
  • Et için tavuk yetiştirmek istiyorsanız ırk seçiminde dikkatli olun.
  • Ambalajı olmayan yem satın alın.

Sizlere yazımızda Küçük Ölçekli Tavuk Çiftliği Açmak hakkında bilgiler verdik. Sizlerde sormak istediklerinizi sorabilirsiniz. Bir diğer yazılarımız olan Reishi Mantarı Yetiştiriciliği ve Tavşan Çiftliği Açmak İçin Ne Yapmalı? sayfalarına giderek de bu işler hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Resmi site: https://www.tarimorman.gov.tr/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.