Yardım Parası

Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır?

24.04.2023
938
Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır?

Solucan Gübresi Üretimi: Solucan gübresi; çeşitli organik atıklarla beslenen solucanların, tarımsal koşullarda organik gübre ve toprak düzenleyici olarak tercih edilen bir ürün olarak tanımlanır. Bu gübreyi elde etmek için özellikle sebze atıklarında yaşayan türdeki solucanlar tercih edilir. Solucanlar en önemli özelliği kendi ağırlıkları kadar atık üretme durumlarının olmasıdır. Bu sayede günlük gübre üretimi yüksek miktarda olmaktadır. Ayrıca bu solucanlar 40 günde bir üreyerek sayılarını ikiye katlarlar.

Solucanlar Nasıl Çoğalır?

Solucanların şartları uygun olduğunda dört haftada üreme olgunluğuna erişirler. Haftada bir çiftleştikleri için sayıları sürekli artış göstermektedir. Yaşam süreleri 4 yıl olduğu bilgisi verilmektedir. Bu sayede solucan gübre üretimi de hızlanmış olur. Solucanların beslenme biçimi vejetaryendir. Sebze, meyve ve mutfak atıklarıyla beslenirler.

Solucan Gübresinin Özellikleri Nelerdir?

Solucan gübresi üretimi yapmak isteyen kişiler için bu gübrenin özellikleri de önemlidir. Solucan gübresi içerdiği vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Araştırmalarla iyi bir toprak ve solucan gübresi için analizler yapılmış ve sonuçta solucan gübresinin daha verimli bir toprak olduğu kanıtlanmıştır. Bu analiz sonucuna göre; solucan gübresi normal toprağa göre 5 kat daha kullanılabilir azot, 7 kat daha fazla şekilde kullanılır ve potasyum ve 2 kat daha fazla kalsiyum içerdiği tespit edilmektedir. Solucan gübresinin yapısı da diğer topraklardan farklıdır. Solucan gübresinde hava ve su alımı daha fazladır. Bu durum da verimli bir toprak olmasına ve üretimlerin artışına sebep olmaktadır.

Ayrıca solucan gübresinin içerdiği besinler toprağa yavaş yavaş işler.  Su tutma özelliği daha fazladır. Solucan gübresi bitkinin kök kısmını yakmayan özelliktedir. Bir diğer özelliği de bitki köklerini aşırı sıcaktan korur, erozyonu önler ve yabancı otların büyümesine engel olur. En önemlisi solucan gübresi kokusuzdur.

Solucan Gübresi Nerelerde Kullanılabilir?

Solucan gübresi tarlada verimin artması için kullanılacağı gibi evlerde de süs bitkilerinde de kullanılabilir. Seralarda ve çiftçilikte tercih edilen bir gübre türüdür.

Solucan Gübresi Nasıl Üretilir?

Solucan gübresi için en uygun alan ahşap kaplardır. Isı ve nem dengesini sağlayan bu tür kaplarla üretim yapılması uygundur. Bu ahşap kabın sığ ve geniş bir yüzeye sahip olması önemlidir. Kabın dibinde hava delikleri olması da gerekmektedir. Solucan gübresi üretimi için ortam koşulları uygun hazırlanırsa solucanlar yaşamak için alana uyum sağlar. Solucanlara yatak yapılması uygun koşullar için gereklidir. Yatak kağıt ya da kuru yapraklardan yapılabilir. Ayrıca yatağın nemli bir ortam olması esastır. Solucanlar nemli ortamda rahatça nefes alırlar. Nemli yatak üzerine konulan gübre konmalıdır. Kabın ısısı 15-30 derece arasında olmalıdır. Solucanların bulunduğu ortamdaki azot oranı değeri de önemlidir. Solucanların beslenmesi için önce hayvansal dışkılar sonra bitkisel atıklar verilmelidir.

Solucanlar kapta kaldıkları süre boyunca atıkları birikir ve en son elekten geçirilerek gübre alınıp paketlenir. Solucan gübresi çeşitli analizlerden geçer ve uygunluğu onaylandıktan sonra satışa sunulabilir. Ayrıca solucan gübre üretiminde farklı yollarda denenmektedir. Solucan gübresi üretimi yapmak isteyen kişiler bu konuları detaylı olarak araştırıp kendilerine uygun olan ortamı yaratarak bu işe başlayabilirler.

Solucan Gübresi Kullanmanın Avantajları;

  • Toprağı zenginleştirici özelliklere sahip organik bir maddedir.
  • Erozyon sonrası toprağın canlanmasına katkı sağlamak amacıyla kullanılır.
  • Şehirdeki atıkların geri kazanımı sağlanır.
  • Evde uygulanması kolay ve çöpleri azaltan bir sistemdir.
  • Böylece belediye çöp maliyeti düşer.
  • Çöp araçlarının az kullanımı ile  hava kirliliğini önlemeye katkı sağlar.
  • Ortalama bir kapta yaklaşık olarak 2,5 kg solucan gübresi üretilebilmektedir.

Sizlere yazımızda Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımız olan Mor Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? ve Tatlı Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? sayfalarına giderek bu işler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.