Yardım Parası

Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

12.02.2023
572
Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Safran Yetiştiriciliği: Safran aynı isimli bitkinin kurutulmuş halidir. Safran bitkisi mor renge sahiptir en fazla 35 cm boyunda büyüyebilen ve sonbaharda çiçek açan bir bitkidir. Safranın özelliği soğanlı bir bitki olmasıdır. Tohumları yoktur, soğanları ekilerek üretim sağlanır. Günümüzde Safranbolu’nun köylerinde 7 üretici tarafından üretimi yapılmaktadır. Safran Yetiştiriciliği son dönemde ilginin artmasıyla biraz daha hızlanmıştır. Safran bitkisinden üretim almak için soğanının saklanması ve bir sonraki ekimde kullanılması gerekir. Bir dekarlık bir alanda ekim yapıldığında ilk yıl 350-400 gr, ikinci yıl 650-700 gr, üçüncü yıl 500-600 gr olarak safran elde etmek mümkündür. Safran üretimi rakamsal olarak az görünse de safran kullanımı aromatik olması sebebiyle çok az miktarlarda olmaktadır.

Safran Bitkisinin Kullanım Alanları

Ülkemizde safran bazı yemeklerde kullanılmaktadır. Avrupa’da yemek ve tatlılarda hatta içeceklerde bile kullanıldığı bilinmektedir. Safran hem kokusu hem de renk verme özelliği sebebiyle tercih edilmektedir. Renk verme özelliği bir ölçü safran 100 000 katı ölçüdeki suya renk verir şeklinde bilgi verilmektedir. Çok güçlü özelliği sebebiyle çok çok az kullanmak bile renk ve koku olarak etkilemesine sebep olmaktadır. Boya malzemesi olarak kullanılmasının yanında sakinleştirici olarak ilaçlarda kullanımı, iştah açma özelliği ve adet söktürme özelliğiyle bilinmektedir.

Safran Ne Zaman Ve Hangi Koşullarda Yetiştirilir?

Safran ekimi yapılacak olan tarlanın bir yıl önceden nadasa bırakılması önerilmektedir. Safrandan verim alabilmek için güneye bakan rüzgârsız yamaçlarda ekim yapılması önem taşımaktadır. Safran yetiştiriciliği için uygun olan toprak türleri; taşsız, iyi drenajlı, kumlu ve gevşek olarak tanımlanır. Bir yıl nadasa bırakılan toprak ekim yapılacak olan yıl pulluk ve tırmıkla dikim için uygun hale getirilmelidir. Ayrıca safran ekimi yapılacak olan toprağın yabani otlardan ve onların tohumlarından temizlenmesi büyük önem taşımaktadır. Temizleme iyi yapılmazsa ekimden sonra yabani otlar çıkar ve safran bitkisine zarar verir. Bu durum safran yetiştiricilerinin hiç istemediği bir  şey olduğu için özenle yabani ot temizliği yapılır.

Safran bitkisinin ekimi için en uygun zaman Ağustos ile Eylül arasıdır. Bu sürenin dışında ekim yapılması tavsiye edilmez. Safran bitkisinden verim alabilmek için soğan çapının büyük olması gerektiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Safran Ekimi Sırasında Uygulanan Yöntem

Ekim için hazır hale getirilen tarlada 30-45 cm sıra arası mesafe olacak bir biçimde 10-12 cm derinliğinde çiziler açılır, 10 cm sıra üstü mesafe ile safran soğanları dikilmeye başlanır. Tohumların üzeri tamamen yanmış sığır gübresiyle kaplanır. Onun üstüne de birkaç cm toprak atılarak ekim işlemi bitirilir. Bu sistemle yapılan ekim sayesinde üç ya da dört yıl boyunca söküm yapılmasına gerek olmaz. Kendi kendine verim elde edilmiş olur.

Safranın Saklama Koşulları;

Safran bitkisi temmuz ayının sonunda toplanır. Toplanma zamanı yaprakların tamamen kurumasına bakılarak yapılmalıdır. Tamamen kuruyan yapraklar serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Ağustos ayı yeni soğanların ekimi için en uygun zamandır. Sulama konusunda mevsimin koşulları dikkate alınmalıdır. Suya ihtiyacı olduğu anlaşıldığında ve kurak mevsimlerde sulamanın yapılması verimliliğe etki eder.

Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Safran Hasatı Ne Zaman Yapılır?

Safran ekim ayının ortasına doğru çiçek açmaya başlar. Çiçekler sabah erken saatte açmadan toplanır ve gölgede açmaları için bekletilir. Çiçekteki safran bölümü cımbız yardımıyla çıkarılır ve özel fırınlarda kurutma işlemi gerçekleşir. Kurutulan ürünün tahta kutu ya da koyu renkli şişede bekletilmesi önem taşır. Özelliğini yitirmemesi için verilen tavsiyeler doğrultusunda saklama koşullarının oluşturulması gerekmektedir.

Sizlere yazımızda Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler verdik. Ayrıca bir diğer yazımız olan Mantar Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır? ve Mor Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? sayfalarına giderek bu konular hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Detaylı bilgi: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/gktaem/Belgeler/safran_yetistiriciligi.pdf

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.