Yardım Parası

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

12.02.2023
726
Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği: Kuzu göbeği mantarı tüm dünyada ve ülkemizde en çok talep edilen mantar türleri arasında yer almaktadır. Kuzu göbeği mantarı dünyada morel adıyla bilinmektedir. Kuzu göbeği mantarı doğada kendi halinde yetişen bir mantar türüdür. Bahar aylarında ağaç diplerinde çıkan bu mantarı toplamak için mantar severler ormanlık alanlarda arayışa başlar. Farklı çeşitleri olan bu mantar türünün özelliği toprak altında kalan kısmın yenilmesidir. Değerli ve her zaman olmayan bir mantar türüdür. Yemeklerde kullanıldığında çok lezzetli olduğu bilgisi verilmektedir. Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği yapmayı deneyenler uzun yıllar bunu başaramadı. Ama sonunda Amerikalı bir çiftçi kuzu göbeği mantarı yetiştirmenin uygun koşullarını sağlamayı başardı.

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kuzu göbeği mantarı yetiştirmek için en önemli olan konu ekim yapılacak olan ortamın belirlenmesi ve düzenlenmesidir. Kuzu göbeği mantarının yetiştirebilmek için en uygun alan ölmek üzere olan bir ağaç gövdesi gerekmektedir. Ama bu şartları sağlamak her zaman mümkün olan bir durum değildir. Ekim yapılması için kullanılacak olan alanın gölgede bulunması şarttır. En fazla günde üç saat ışık alması yeterli gelmektedir. Kesinlikle direkt olarak güneş ışığı altında olmamalıdır. Bu durum ekim alanına zarar verir. Mantarlar için ideal ortamın nemli ve serin olması önkoşuldur. Kuzu göbeği mantarı için gereken sıcaklık 15-20 dereceyi aşmamalıdır. Kıştan bahar mevsimine geçerken kuzu göbeği mantar üretimi yapılabilir.

Kuzu Göbeği Mantarının Toprak Koşulları Nasıl Olmalıdır?

Kuzu göbeğinin yetiştirileceği toprağın önceden hazırlanması gerekmektedir. Bu toprağın üzerinde talaş yakıp kül elde etmeniz önem taşır. Sonra belirli miktar yosun, kül ve talaşı karıştırıp toprağı zenginleştirmelisiniz. Kuzu göbeği yetiştireceğiniz toprağı güzelce çapalamanız önerilir. Ekim alanının 1,5*1,5  kare alanda yetiştirmek kolay olmaktadır.

Kuzu Göbeği Mantar Hazırlıkları;

Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği için hazır kitler bulunmaktadır. Bu kitlerden faydalanarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. 4 litre suyu kaynatarak işleme başlayabilirsiniz. Kaynattığınız suyun içine mantarlara büyüme ve enerji vermesi için bir yemek kaşığı pekmez eklemeniz önerilmektedir. Sonra çeyrek yemek kaşığı tuz ilave ederseniz mantarların büyümesi sırasında oluşacak bakterileri engellenmiş olursunuz. Hazırladığınız suyun oda sıcaklığına gelmesini bekleyin bunu ölçerek de kontrol edebilirsiniz. Su oda sıcaklığına gelince mantarların şapka olarak adlandırılan kısmını ekleyip karıştırın. Bu karışımın 48 saat bekletilmesi tavsiye edilir. Sonrasında ince bir tülbent yardımıyla karışımı süzün. Süzdüğünüz karışımı toprakların üzerine dökün ve üzerine 1 cm kalınlığında toprak koyarak ekim işlemini tamamlayın.

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

Kuzu göbeği mantarının hasatını yapmak için boyunun 7 cm olması beklenir. Büyümesini tamamlayan mantarlar kesilerek alınır. Dışarıda kalma süresi birkaç gün olduğu için saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Mantar toplandıktan sonra hemen yıkanmamalıdır. Hemen yıkanan mantarın saklanması zordur. Mantar çabuk bozulabilen bir besindir. Eğer kuzu göbeği mantarlarınızı saklamak isterseniz tütsüleyerek, haşlayarak ya da fırınlayarak  buzlukta saklayabilirsiniz.

Kuzu Göbeği Mantarının Faydaları Nelerdir?

Kuzu göbeği mantarı protein kaynağıdır. Ayrıca toprakta yetişmesi sebebiyle mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. Antioksidan özelliği olduğu söylenmektedir. Karaciğer hastalıklarında tedavi etme amacıyla kullanılabileceği bilgisi verilmektedir. Kan şekerini dengelemesi de özellikleri arasındadır. Kuzu göbeği mantarı lif kaynağı olması sebebiyle de sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih ettiği bir mantar türüdür.

Yazımızda Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdik. Sormak istediklerinizi sorabilirsiniz. İstiridye Mantarı Yetiştirmek ve Reishi Mantarı Yetiştiriciliği sayfalarına giderek de bu yetiştirmeler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Detaylı bilgi için PDF okuyabilirsiniz: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/yalovabahce/Belgeler/bahce/sayilar/Bahce.41-1(2012).pdf

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.