Yardım Parası

Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

24.04.2023
673
Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kinoa Yetiştiriciliği: Kinoa bitkisi ortalama olarak bir ile iki metre boyunda büyüyebilen bir bitkidir. Kinoanın ömrü de çok uzundur. M.Ö 3000-5000 yıllarından beri Bolivya ve Peru civarında yetiştirilmekte olduğu düşünülen bir bitki türüdür.  Güney Amerika, Avrupa ve ABD’nin uzun yıllardır sağlıklı beslenme amacıyla kullandığı kinoa ülkemiz mutfağına son bir iki yıldır giriş yapmıştır. Formda kalmak isteyenlerin yanı sıra glutensiz beslenmek zorunda kalan çöl yak hastaları için kullanılması uygun olan bir besindir. Yiyeceklerde kullanılmasının dışında alternatif bir un türü olarak da tercih edilmektedir. Kinoa yetiştiriciliği yapılabilmesi için sıcak ya da soğuk, ılıman, kuru ya da yağışlı iklim türleri fark etmez. Kinoa bitkisi her türlü iklim koşuluyla uyumlu bir bitkidir.

Kinoa Bitkisinin Özellikleri

Kinoa bitkisi besin değeri yüksek bir bitkidir. Glutensiz yapısı sebebiyle gluten toleransı ya da çölyak hastalığı olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Hem protein hem de aminoasitler bakımından güçlü bir yapısı olduğu için tüketimi önerilmektedir. Ayrıca diğer baklagillere nazaran lif yapısı daha fazladır. Bu da sindirim sisteminin çalışmasına fayda eden çok önemli bir özelliktir. Glisemik indeksi de çok düşük olduğu için diyet listelerinin vazgeçilmezi olmuştur.

Kinoa Hangi Toprakta Yetişir?

Kinoa her türlü hava koşuluna uyum sağlayan bir bitki olması sebebiyle iklim konusunda sıkıntı yaşanmadan her yerde yetiştirilmesi mümkündür. Kinoa yetiştiriciliği için bu konu çok büyük avantaj sağlamaktadır. Kinoanın yetişeceği toprak türünün özellikleri arasında geçirgenliği yüksek ve organik maddesinin bol olması gerektiği bilgisi verilmektedir. Ayrıca bitki yetiştirmenin zor olduğu kurak ve tuzlu toprak da bile kolayca yetişen bir bitkidir. Sadece killi olan toprak türü bu bitki için uygun değildir.

Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kinoa Ne Şekilde Ve Ne Zaman Ekilmelidir?

Kinoa ekimiyle ilgili iki yöntem kullanılmaktadır.

1.Klasik Buğday Ekim Makineleriyle Ekim Yapmak; Bu yöntemle ekim yapabilmek için ekim makinesinin ilgili bölümüne tohumlarla beraber gübre karıştırılmalıdır.  Kinoa ekimi yapılırken 1000 m2 alana 500-1200 gr civarında tohum denk gelecek şekilde ekim yapılmalıdır.

2.Havalı Hassas Ekim Makinesiyle Ekim Yapmak; Bu yöntemle ekim yapabilmek için havalı hassas ekim makinesinin gözüne tohumlar boyutlarına uygun olarak yerleştirilmelidir. Ekipmanların sıra arası 45 cm, sıra üzeri 8-12 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kinoa ekimi yapılırken 1000 m2 alana 500-1200 gr civarında tohum denk gelecek şekilde kinoa ekimi yapılmalıdır.

Kinoa ekimi için Mart, Nisan ve Mayıs ayları tercih edilmesi önerilen aylardır. Kinoa yetiştiriciliğinde en önemli unsurlardan biri de çiçeklenme zamanının 35 derecenin üzerinde olmayan sıcaklığa denk getirilmesidir.

Kinoa Ekimi Öncesinde Yapılması Gerekenler

Kinoa ekimi öncesi tarlaya çiftlik gübresi uygulanması önerilmektedir. Ayrıca toprağa azot uygulaması da çok önemlidir. Önerilen miktar dekar başına 5-15 kg azot ve 5-8 kg fosfor uygulamasının yapılması gerektiğidir. Kinoa yetiştiriciliğinde sulama çok önemlidir. Yağış almayan dönemlerde sulama konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kinoa Tohumu Nasıl Seçilir?

Ülkemizde kinoa yetiştiriciliği yapılması için ülkemiz koşullarına uyum sağlayacak olan bir tohum türünün seçimi önemlidir. Ülkemiz şartlarında yetiştirme süresinin kısa olması verimlilik için önemli olan bir konudur. Bu sayede daha kolay çiçeklenir ve daha fazla verim alınır.

Kinoa Bitkisinin Hasat Süresi Nedir?

Kinoanın hasat süresi 60-90 gün arasında olmaktadır. Her türlü iklim koşulunda ekim yapılabilen verimli bir üründür. En çok dikkat edilmesi gereken konu çiçeklenme döneminin 35 derece sıcaklığın üzerine denk gelmemesidir.

Sizlere yazımızda Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler verdik. Sizlerde bu bilgiler ile birlikte sormak istediklerinizi bize yazabilirsiniz. Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? ve Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? sayfalarına giderek de bu konular hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Detaylı bilgi: https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Lifletlerimiz/t-17.pdf

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.