Yardım Parası

Tarım (Çiftçi) BağKur İle Ne Zaman Emekli Olabilirim?

30.03.2023
720
Tarım (Çiftçi) BağKur İle Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Tarım (Çiftçi) BağKur İle Ne Zaman Emekli Olabilirim?: Tarım çiftçileri emeklerinin karşılıkları olarak Bağkur ile ne zaman emekli olacaklarını merak etmekte. Çiftçiler sigortalı olarak ziraat odalarına kayıt olduktan sonra, kayıt belgeleriyle birlikte kayıt tarihinden itibaren 1 yıl sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yaparlarsa Tarım Bağkur’u açılmış olur.

Erkekler 62, kadınlar ise 60 yaşını doldurması ve Malullük, Yaşlılık ve Ölüm sigorta primlerini eksiksiz ve tam olarak 15 yıl olarak ödemiş olmaları gerekmektedir. Erkeklerin ve kadınların emeklilik zamanları prim ödedikleri zaman ve güne göre değişmekte. 08.09.1999’dan önce ilk defa Bağkur’a kayıt olan erkekler 58 yaşında ve 5400 günü tamamladıktan sonra emekli olabilmektedir. Sadece tarım ve çiftçilikle uğraşanlar için Bağkur Kapsamında EK-5 Sigortası çıkartılmıştır.

Tarım Bağkur Emekliliği İçin Gerekli Şartlar Neler?

  • Gerekli şartlara göre 9000 günü veya 5400 günü doldurmuş olmak,
  • Başvurulan günün ve tarihin şartlarının uygulanması,
  • Başvuru yapılan tarihten itibaren emeklilik yaşını doldurmuş olmak.

Kadınlarda Tarım Bağkur’un Emeklilik Şartları Neler?

  • Eylül 1999 ve 30.04.2008 yılları arasında başvuru yapanların 9000 gün ve 58 yaş,
  • Eylül 1999 tarihinde başvuru yapanlar için 5400 gün 56 yaş,
  • Mayıs 2008 tarihinde başvuru yapanların 5400 gün ve 61 yaşı doldurmaları veya 58 yaş 9000 günü doldurmaları gerekmektedir.

Erkeklerde Tarım Bağkur’un Emeklilik Şartları Neler?

  • 1999 yılı eylül ayında başvuru yapanlar 5400 gün ve 58 yaşı,
  • 1999 yılı eylül ayı ile 30.04.2008 tarihleri arasında başvuru yapanların 9000 gün ve 60 yaşı,
  • Mayıs 2008 tarihinde başvuru yapanların 5400 gün ve 63 yaşı doldurmuş olmaları gerekmektedir.
Tarım (Çiftçi) BağKur İle Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Tarım (Çiftçi) BağKur İle Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Tarım Sigortası Olanlar

            Tarımsal sigortalı olarak çalışanlar çalıştıkları yerde iş kazası durumu ile karşılaştıkları zaman, mesleki olarak faaliyet gücünün %10’u oranında azalma olduğu tespit edilirse iş göremezlik geliri alabiliyor. Bu durumdan prim borcu olmayanlar faydalanıyor. Tarımsal sigortalı olup en az %60 çalışma gücünü kaybedenler ise malul sayılabiliyorlar. Kadınlarda sigortalı olanlara 16 haftalık geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor ayrıca doğum ve emzirme yardımı yapılıyor.

Tarım Bağkur’lu Çiftçinin Hakları Neler?

Devlet tarafından, sigorta prim ve günlerini ödeyenlere çeşitli kolaylıklar sağlanıyor. Ödemeyenlerden ise ürün satışında %2’lik kesinti uygulanıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, tarımsal faaliyetleri kendi nam ve hesaplarında gerçekleştirdiklerinde sigorta onlar için zorunlu oluyor. Fakat gerekli ve bazı masraflar çıkarıldıktan sonra geriye kalan gelirin, asgari ücretin altında olduğunu ispat edenler 65 yaşını doldurduklarında muaf olabiliyorlar. Tarımda çalışanlara devlette prim indirimi uygulanarak destek veriliyor. Ayrıca bu faaliyetlerde bulunan kişiler primlerini bir sonraki ayın sonunda ödeyebiliyorlar. Primlerin zamanında ödenmemesi durumunda ceza uygulanıyor ve gecikme faizine kadar gidebiliyor. Tarım Bağkur’lu olarak çalışanlar yapmış oldukları tarımsal faaliyetlerini durdurdukları tarihten itibaren sigorta yükümlülüklerinden kurtulabiliyorlar.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Erkeklerde Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.