Yardım Parası

SGK Şahıs Ödemeleri, Banka Tanımlama ve Sorgulama İşlemleri

25.03.2023
783
SGK Şahıs Ödemeleri, Banka Tanımlama ve Sorgulama İşlemleri

SGK Şahıs Ödemeleri, Banka Tanımlama ve Sorgulama İşlemleri: SGK eğitim, sağlık, iş göremezlik ödenekleri ve bakım-barınma gibi çok çeşitli alanlarda sigortalılarına geri ödeme imkanı sunuyor. Kapsadığı alanlarda harcamayı yapan sigortalılar, harcamalarını ibraz ettiklerinde veya sistem tarafından otomatik olarak geri ödeme hak sahibi sayılmaları durumunda kurumdan ödemelerini alabiliyorlar.

SGK Şahıs Ödemeleri Nedir? Kapsamları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu bildiğiniz üzere çalışanı korumakla ve işverenle çalışan arasında sağlıklı bir iletişim oluşmasına yardımcı olacak düzenlemeleri yapmakla sorumludur. Dolayısıyla 2 tarafında hak ve sorumlulukları olduğu gibi SGK’nın da bu iki tarafa karşı hak ve sorumlulukları vardır. Bu kapsamda SGK “Şahıs Ödemeleri” adında sigortalılar lehine bazı haklara dair geri ödemeler tanımlamıştır. Şahıs ödemelerinin büyük çoğunluğu sağlık ve iş güvenliği alanlarındaki giderlerden oluşmaktadır. Beslenme ve yol masrafları gibi yan haklar ise şahış ödemeleri kapsamında geri ödeme talep edilemez olarak değerlendirilir. Şahış ödemelerinden yararlanmayı talep etmek ve ödeme alabilmek için çalışanın sigorta kollarından birine üye olması aranan ilk özelliktir. Talep ettiği ödemenin türünün ise bağlı olduğu sigorta kolu tarafından karşılanıyor olması elzemdir ve sözleşme ile belirlenmiş olması gerekir.

Şahıs Ödemeleri için Banka Tanımlama ve Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SGK şahıs ödemeleri para iadelerini kişinin T.C. kimlik numarası üzerinden PTT’ye veya tanımlı banka hesabı üzerinden anlaşmalı banka şubelerine yapıyor. Bir banka hesabına sahip değilseniz ve SGK’nın yaptığı şahıs ödemelerini PTT üzerinden kimlik numaranız aracılığıyla almaya devam etmek istiyorsanız bu yöntemin biraz sıkıntılı olduğunu belirtmekte yarar var. Geri ödemelerin kimlik numaranız üzerinden yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek için her defasında PTT şubelerine gitmeniz gerekecek. O yüzden uzaktan sorgulama yapabileceğiniz ve duruma göre bankaya bile gitmenize gerek kalmadan ödemelerinizi kolayca yönetebileceğiniz SGK şahıs ödemeleri banka tanımlama ve sorgulama yöntemi sigortalılar tarafından daha çok tercih ediliyor.

  • SGK Merkezine Dilekçe Vererek Ödeme Hesabı Tanımlama

SGK merkez veya şubelerinden birine dilekçe ile başvurarak, banka hesabınızı kurumun şahıs ödemelerinizi yapacağı ödeme hesabı olarak tanımlatabilirsiniz.

  • E-Devlet Üzerinden SGK Şahıs Ödemeleri Banka Tanımlama ve Sorgulama Yapmak

Dilekçeli başvuru yerine mobilden e-Devlet Kapısı üzerinden banka hesabınızı tanımlayabilir ve ödemelerinizi tarih aralığı girerek sorgulayabilirsiniz.

  1. E-Devlet Kapısına şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapın.
  2. Kimlik doğrulamanızı ve profil ayarlarınızı yapın. Bu ayarları yaparken gerçek kimlik bilgilerinizi ve ikametgah bilgilerinizi sistem kaydetmeniz gerekiyor.
  3. Arama kısmından SGK kelimesini aratarak hizmetlerden “şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama” seçeneğini bulun veya https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama adresini doğrudan adres çubuğuna yazarak banka tanımlama ve sorgulama yapacağınız sayfaya ulaşın.
  4. Açılan sayfada sağ-üst köşede sarı renkte yeni hesap tanımlama butonuna tıklayın.
  5. Bundan sonraki adımlarda yönlendirmeleri takip ederek banka hesabınıza seçerek tanımlama işleminizi tamamlayın.
SGK Şahıs Ödemeleri, Banka Tanımlama ve Sorgulama İşlemleri

SGK Şahıs Ödemeleri, Banka Tanımlama ve Sorgulama İşlemleri

SGK Şahıs Ödemeleri için Hesap Tanımlanan Bankalar

Hesap tanımı yapabileceğiniz bankalar:

  • T.C. Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • T. Vakıfbank
  • Akbank
  • Burgan Bank
  • Denizbank
  • Fibabanka
  • Şekerbank
  • T. Ekonomi Bankası
  • T. Garanti Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Türkiye İş Bankası A.Ş.

SGK Şahıs Ödemeleri Sorgulama

E-Devlet Kapısı üzerinden giriş yaptıktan sonra SGK’nın kurum sayfasında bulunan e-hizmetler içerisindeki “Şahıs Ödemeleri Sorguluma” seçeneği ile tarih aralığı belirleyerek istediğiniz sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.