Yardım Parası

2023 Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alır?

14.04.2023
3.815
2023 Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alır?

Asgari ücretten emekli olan birinin maaşı ne kadar olur sorusu çalışan vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konulardan biridir. Artık teknolojinin gelişmesiyle kırtasiyecilik azaldı ve artık internet üzerinden kolaylıkla emekli maaşınızı hesaplayabiliyorsunuz. Elbette hesaplama yaparken dikkatli olmanız gereken yerle vardır. Bu yazımızda sizinle asgari ücretten emekli olacakların maaş hesaplamalarını anlatacağız.

Asgari Ücretten Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Online olarak yapacağınız işlemle emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz ilk durum, hangi kurumdan emekli olduğunuzdur, çünkü her kurumun kendine has bir hesaplama uygulaması vardır. Emekliye ayrılmaya hak kazanabilmeniz için ilişiğiniz olması gereken kurumlar 4A Sosyal Sigortalar Kurumu, 4B BAĞ-KUR ve 4C emekli Sandığı kurumu şeklinde sıralayabiliriz. Her kurumun hesaplamaları farklılık gösterirken genel çerçevede istenilen şartlar aynıdır.

Bununla birlikte sigortaya ödenen prim tutarın da emeklilik maaşını etkilediğini söylemeliyiz. Her yıl emekli maaşlarına Ocak ve Temmuz arasında zam gelmektedir. Asgari ücretin 2020 yılında 2324 TL olmasıyla vatandaşlar bu tutara denk bir emekli maaşı talep etmekte ve asgari ücret üzerinden emekli olan bir vatandaşın 2020 Ocak ayı itibariyle 1904 TL’den 2000TL çıkarılmıştır. Yazımızın devamında bu yıl için en düşük güncel emekli maaşı tutarlarını bulabilirsiniz.

Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alır?

Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alır?

2023 Emekli Maaşları Ne Kadardır?

Her yıl olduğu gibi 2022 yılında da enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra zam yapılmış ve 2020 yılı için en düşük emekli maaşları aşağıdaki gibi olmuştur:

  • En düşük BAĞ-KUR emekli aylığı 7500 TL
  • En düşük SSK (4A) emekli aylığı 7500 TL
  • En düşük tarım BAĞ-KUR emekli aylığı 7500 TL
  • En düşük memur emekli aylığı 7500 TL

Her yıl ocak ve temmuz ayında emekli aylıklarına zam gelmektedir. 2023 Ocak Yılı Emekli Maaşlarına %65 oranında zam yapıldı ve işte yeni en düşük emekli maaşları:

  • En düşük BAĞ-KUR emekli aylığı 7500 TL
  • En düşük SSK (4A) emekli aylığı 7500 TL
  • En düşük tarım BAĞ-KUR emekli aylığı 7500 TL
  • En düşük memur emekli aylığı 7500 TL

4A Sosyal Sigortalar Kurumu Emekli Maaşı Hesaplama

Öncelikle hesaplamaların 3 ayrı döneme göre yapıldığını belirtmemiz de fayda var.

  • 2000 Yılı Öncesi
  • 2000-2008 Yılı Arası
  • 2008 Yılı Sonrası

4A SSK 2000 Yılı Öncesi Emekli Maaşı Hesaplama: Eğer sigorta başlangıcınız 2000 öncesine ait ise aşağıdaki kriterlere göre emekli maaşı hesaplaması yapılır.

  • Aylık bağlama oranı,
  • Emekliye ayrılma yılının güncel kat sayısı,
  • Gösterge rakamı kullanılarak yapılan hesaplamalardır.

Emekli maaşı hesaplamanızı yaparken bulunduğunuz yıldan bir yıl önceki verileri dikkate almalısınız. Yan eğer 2020 yılında emekli olacaksanız 2019 yılı verilerini kullanmanız gerekir. Hesaplama değerleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Gösterge rakamı için bireyin yıllık kazancının ortalaması hesaplanır. Bu hesaplama için son 10 yılında kazancı değerlendirilir.
  • 10 yıllık kazancı hesapladıktan sonra 10’a bölüp yıllık ortalama kazanç bulunur.
  • Bulunan değer gösterge tablosundaki rakamlarla karşılaştırılır. En yakın değer tespit edilir ve bu da gösterge rakamı olarak kabul edilmektedir.
  • Katsayı değeri 12000’dir.
  • Aylık Bağlanma oranı %60’dır.

Yukarıda belirttiğimiz kriterlere göre 2000 öncesi girişli kişiler için kullanılan maaş hesaplama formülü: Gösterge rakamı X Aylık bağlama oranı X Katsayı = 4A emekli maaşı

4A SSK 2000 – 2008 Yılları Emekli Maaşı Hesaplama: Bu tarihler arası 4A SKK girişi olanlar için maaş hesaplama formülü farklılık göstermektedir. 2000 yılı öncesi kullanılan gösterge rakamı kaldırılmış yerine güncelleme katsayısı kullanılmaya başlamıştır.

  • Güncelleme katsayısı 2000 yılından sonra gösterge rakamının yerine getirilmiş bir hesaplama kriteridir. Güncelleme katsayısı hesaplanırken emekli olacağınız yılın bir yıl önceki büyüme ve TÜFE rakamları kullanılarak hesaplanır. 2000 yılı dahil olmak üzere 2008 yılına kadar tüm kazançların güncellenerek ortalaması alınır.
  • Aylık Bağlanma Oranı: İlk 10 yıl için %3,5, sonraki 5000 gün için %2, ve sonrasında yatırılan 9000 gün için ise 1,5 oranları kullanılmaktadır.

Kullanılan formül ise: Güncelleme katsayısı X Aylık bağlanma oranı = 4A emekli maaşı 2019

4A SSK 2008 Yılı Sonrası Emekli Maaşı Hesaplama: 2008 sonrası girişliler için yeni bir formül kullanılmaktadır. Bu formülde aylık kazancın ortalaması ile bağlanma oranı dikkate alınır.

  • Ortalama aylık kazanç: Hesaplamada güncelleme katsayısı kullanılır. Güncelleme katsayısı hesabında bir yıl önceki senin büyüme hızı ile TÜFE oranı %30 olarak belirlenir.
  • Aylık bağlanma oranı %40’dır.
  • 7200 yılından sonra yatırılan fazla primler olması durumunda her yıl için bağlanma oranı %2 artar.

4B BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI

4B BAĞ-KUR hesaplamalarında da üç döneme ayrı olarak yapılır. Kısaca formüllerini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • 2000 Yılı Öncesi: 2000 yılı öncesi girişler için en son basamaktan tam 1 tam yıl ödemesi varsa primin %70’si maaş olarak bağlanır. Ödenmemiş olması durumunda ise bir önceki basamak dikkate alınır.
  • 2000-2008 Yılları Arası: Toplam prim gün sayısı / Toplam prim gün sayısı = Ağırlıklı ortalama hesaplaması yapıldıktan sonra emekli maaş hesaplama formülü şu şekildedir:

Ağırlıklı ortalama X Aylık bağlanma oranı = 4B emekli maaşı

  • 2008 Yılı Sonrası: 2008 yılı sonrası girişliler için emekli maaşı hesaplama formülü ise Ağırlıklı ortalama x Aylık bağlama oranı = 4B emekli maaşı şeklindedir. Ağırlıklı ortalamayı hesaplamak için Büyüme hızı ve TÜFE rakamları ortalaması alınır. Ayrıca dönem ağırlığını da bulmak için yatan toplam prim gün sayısı, toplam prim gün sayısına bölünerek bulunur.

4B Emekli maaşınızın ne kadar olacağını öğrenmek için E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi adresine girip giriş yapmanız gerekmektedir.

4C Emekli Sandığı Maaşı Hesaplama

4C emekli maaşınızı SGK’nın resmi web sitesi üzerinden hesaplayabilirsiniz. Çünkü 4C emekli maaşı hesaplama kriterleri memurların kademelerinden hizmet sürelerine kadar birkaç alanda değişiklik gösterebildiği için hesaplamalarda bunlara göre ayarlanmaktadır.

Yukarıda sizlere emekli maaşı hesaplaması hakkında bilgiler verdik. Sizde bu konuda sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bize bildirebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Yılmaz İmrek dedi ki:

    (2020 yılı için en düşük emekli maaşları aşağıdaki gibi olmuştur En düşük SSK (4A) emekli aylığı 1.904 TL) yazınızda hata var. Ben 4a ssk emeklisiyim. Normal şartlardan emekli oldum. 2021 yılı şubat ayı maaşım ek ödeme dahil 1740Tldır. 2021 yılında 1530 Tl maaş alanlar var. Yazınızın gerçeklerle alakası yok. Saygılarımla

  2. ismail erdem dedi ki:

    ben 2021 Ocak ayında emekli oldum.1696.93 TL maaş alıyorum .yazılarınızın gerçekle uzaktan yakından alakası yok.neye dayanarak bu verileri kullandınız anlamadım.saçmalamışsınız…