Yardım Parası

Torun Bakma Maaşı Nasıl Alınır?

Torun Bakma Maaşı Nasıl Alınır?

Torun bakma maaşını almak için ilk olarak gerekli olan koşulları yerine getirmek şarttır. Devlet torununa bakan anneanne ya da babaannelere maaş bağlıyor. Böylece torununa bakan aile büyüğü torunun giderlerini karşılayabilmek için ödeme alıyor. Torun bakma maaşı ülkemizin tamamına yayılmış bir uygulama değildir. Şu an için yalnızca belirli illerde torun bakma maaşı bağlanıyor. Ancak bu illerin giderek de artacağı tahmin ediliyor.

Torun Bakma Maaşı Verilmesinin Amacı Nedir?

Torun bakma maaşının sağlanmasının amacı kadınların çalışma hayatlarından uzak kalmamasıdır. Ülkemizde çocuk bakımı annelerin üzerine kalan bir sorumluluktur. Bundan dolayı da erkekler çalışma hayatlarına devam etseler dahi anneler bebek bakımıyla ilgilendikleri için iş yaşantılarını bir kenara atabiliyor. Bu durumun yaşanmaması ve kadınların istemesi halinde gönül rahatlığıyla iş hayatlarına dönebilmesi için torununun bakım sorumluluğuyla üstlenen anneanne ya da babaanneye maaş bağlanıyor. Böylece aile içerisinde herhangi bir ekonomik zorluk yaşanmadan da çocuğun bakımı aile büyüğü tarafından yapılabiliyor.

Kimler Torun Bakma Maaşı Alabilir?

Torun bakma maaşını alabilecek kişiler arasında anne ve çocuk ile aynı ilde yaşayan aile büyükleri vardır. Bunun yanı sıra yalnızca pilot illerde ikamet edenler için yapılan bir uygulama olmasından dolayı torun bakma maaşını yalnızca pilot illerde yaşayan kişiler alabilir. Bu illerin dışında kalan kişilerin torun bakma maaşına başvurabilmesi mümkün değildir. Ayrıca yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler bu maaştan yararlanabiliyor. Yabancı uyruklu birisi söz konusuysa maaş alınamıyor. Torum bakma maaşı alınabilmesi için aranan diğer şartlardan bazıları şunlardır:

  • Annenin iş vereni akraba olmaması,
  • Doğum yapan annenin 18 yaşından büyük olması,
  • Ailenin ekonomik gelirinin bakanlıkça belirlenen sınırı aşmaması,
  • Çocuğa bakacak olan aile büyüğünün herhangi bir rahatsızlığının bulunmaması,
  • Çocuğa bakan bir bakıcının olmaması,
  • Annenin aktif olarak çalışıyor olması.

Pilot İller Hangileridir?

Torun bakma maaşı için belirlenen pilot illerden bir tanesi Ankara’dır. Şu an için her ilde torun bakma maaşı verilmiyor. Devlet ilk olarak bu uygulama için bazı pilot iller belirledi. Oldukça yeni olan bu uygulamanın yapıldığı şehirlerin daha sonraki yıllarda giderek artması bekleniyor. Ancak ilk başka pilot il olarak belirlenmiş Ankara dışındaki şehirler şunlardır:

  • İzmir,
  • İstanbul,
  • Bursa,
  • Antalya,
  • Konya,
  • Tekirdağ,
  • Kayseri,
  • Sakarya,
  • Gaziantep

Torun Bakma Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Torun bakma maaşı başvurusu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesine girilmesi gereklidir. Bakanlığın sitesinde torun bakma parası başvuru formu mevcuttur. Bu form online bir şekilde doldurulmalıdır. Bunun yanı sıra internet üzerinden başvurusunu yapamayan kişilerin Çalışma ve İş Kurumu ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne giderek de başvuru da bulunabilmesi mümkündür. Bu başvuruların bizzat yapılması gereklidir. Torun bakma maaşı alacak olan kişiler formu doldurmalı ve başvuru işlemlerini tamamlamalıdır. Torun Bakma Maaşı Nedir? Ne Kadardır?

Torun Bakma Maaşı Ne Kadardır?

Torun bakma maaşı ücreti 425 TL’dir. Maddi geliri yeterli olmayan aile büyüklerine devlet tarafından torun bakma maaşı bağlanıyor. Bu maaş da 425 TL olarak belirlenmiştir. Annenin çalışma yaşamına dönmesinden dolayı çocuğa anneanne ya da babaanne bakıyorsa bu kişiler torun bakma maaşı alabilirler. Bu maaş 12 ay boyunca toruna bakan ebeveyne verilir.

Torun Bakma Maaşı Nasıl Alınır?

Torun Bakma Maaşı Nasıl Alınır?

İlk olarak pilot çalışması yapılan bu proje kapsamında yaklaşık 1000 aileye torun bakma maaşı verildi. Bu destekten yararlanan kişilerin her yıl daha da artması bekleniyor. Bu proje sayesinde annelerin çalışması ve çocukların maddi sıkıntı yaşamadan aile büyükleri tarafından bakılması sağlanıyor. Vakıflardan Nasıl Yardım Alınır? sayfasına giderek bu yardım hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.