Yardım Parası

Taşerondan Kadroya Geçenlerin Kurum Değiştirme Hakkı Var Mı?

30.03.2023
337
Taşerondan Kadroya Geçenlerin Kurum Değiştirme Hakkı Var Mı?

Taşerondan Kadroya Geçenlerin Kurum Değiştirme Hakkı Var Mı? Taşerondan kadroya geçenler kurum değiştirebilir mi, hakları nelerdir öğrenmek için makalemizi okumalısınız.

Taşerondan kadroya geçenler kurum değiştirebilir mi? sorusu taşeron firmasına bağlı olarak çalışanların fakat kadrolu çalışan statüsüne gelenlerin yanıtı merak ettiği bir sorudur. Taşeron çalışanlarının çalışma şartları kadrolu çalışanlardan farklıdır. Bu statüde çalışanlar kadrolu çalışan olmadıkları için çalıştıkları işin veya projenin tamamlanması sonucunda işlerine son verilmektedir. Bu nedenle kadrolu çalışan statüsü almak önemli bir durumdur. Fakat kadroya geçen çalışanlar bazı nedenlerden kurum değiştirmek isteyebilmektedir.

Taşerondan kadroya geçenlerin başka kuruma geçmesi söz konusu değil iken başka bir kadroya geçme veya birimler arasında geçiş yapması mümkündür. Yani aynı kurum içerisinde değişiklik yapılabilse de kadroya dahil olan taşeron işçilerin başka bir kuruma geçiş yapma hakkı bulunmuyor. Birimler arası değişimin yapılabilmesi veya kadro değişikliği yapılabilmesi için de bazı şartların oluşması gereklidir. Bunun dışında yer değiştirme yapılması mümkün değildir.

Taşerondan Kadroya Geçenlerin Tayin Hakkı Var Mı?

Taşerondan kadroya geçenlerin tayin hakkı var mı? sorusunun cevabı da merak ediliyor. Var olan düzenleme kapsamında kadroya dahil olan işçilerin aynı kurum içerisinde, dahil oldukları bakanlıklarda yer değiştirme hakkı mevcut. Örnek verilecek olursa geçerli nedenler ile bu nedenler sağlık, eş durumu gibi nedenler olabilir, işçilerin çalıştıkları bakanlıklar arasında yani iller arasında yer değiştirmesi mümkün. Kurum içi yer değiştirme için eğitim de sunulabilecek nedenlerden biri. Eğitim alınan bölgeye uzak bir bölgede çalışmak, ailenin başka bir şehirde yaşaması veya çalışılan şehirde, bölgede gerekli sağlık hizmetinin alınamaması geçerli nedenler arasında yer alıyor. Yani geçerli durumlarda işçilerin aynı kuruma bağlı olarak tayin haklarını bulunuyor. Bu hakkı talep etmek için de işçilerin dilekçe ile başvuru yapması gerekmektedir.

Var olan düzenlemelerde kadroya dahil olan işçilerin kurumlar arası geçişi ile ilgili düzenlemeler bulunmamaktadır. Fakat yeni yürürlüğe girecek düzenlemeler ile işçilerin hizmet ihtiyacı doğması halinde kurumlar arasında geçici olarak görevlendirmeleri yapılabilecek ve karşılıklı isteklerin oluşması halinde iller arası işçi değişimi sağlanabilecektir.

Sigorta Kolları

2018 yılı ile birlikte 900 bin işçi taşerondan kadroya geçirilmiştir. Geçiş yapan bu işçiler haklarının neler olduğunu bilmemekle birlikte 4/a, 4/b, 4/c sigorta kolları nelerdir kimler taşeron kimler kadrolu olduğu merak konusu olmuştur.

4/A Sigorta Kolu;

Türk vatandaşlarının sosyal ve sağlık imkanlarından faydalanabilmesi ve emekliliklerini güvence altına alabilmek için sosyal sigortalar kurumuna prim ödeyenleri içermektedir. Bir işte sözleşmeli çalışan kişiler bu gruba dahil olmaktadır.

4/B Sigorta Kolu;

Kariyer meslek grupları olarak adlandırılan mesleklerin dışında olan kadroları 4/b olarak tanımlamak mümkündür. Bu meslek grubuna veznedar, güvenlik görevlisi, teknisyen, hemşire gibi meslekler örnek verilebilir. Ayrıca;

  • Ticaret yapan veya serbest çalışan kişiler
  • Esnaf veya sanatkarlık siciline kayıtlı olanlar
  • Şirket sahibi olanlar
  • Tarım ile uğraşanlar
  • Adalet bakanlığına bağlı ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışan mahkum veya tutuklu kimseler
  • Stajyer ve çıraklar
  • İşçi ve işveren kurumunda ki kursiyerler
  • İntörnlük yapan öğrenciler de 4/B sigorta kolu kapsamında çalışmaktadırlar. 4/B sigortalılara ilk defa 5510 sayılı kanunla gelmiş bir uygulamadır.

4/C Sigorta Kolu;

Türkiye sınırları içerisinde bulunan sigorta kollarından biri de 4/C dir. 4/C sigorta kolunda çalışan kişiler genellikle kısa süreli mevsimlik işlerde çalışan kişileri kapsamaktadır. Yani bir işi sürekli değil de bir yıldan az süreyle bitmesi ön görülen işlerde çalışan kişiler 4/c sigortalı sayılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.