Yardım Parası

SGK Alacak Sorgulaması Nasıl Yapılır?

24.03.2023
373
SGK Alacak Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK ile ilgili her türlü işlemi internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. 4A, 4B ve 4C kapsamında yer alan herkes SGK Kurumu ile ilgili merak uyandıran tüm konuları arama motorları kullanarak sorgulamaktadır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için bireylerin e devlet şifresine sahip olmaları gerekir. E devlet sistemi kullanılarak detaylı tüm bilgilere ulaşılabilir. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen bu hizmet herkes tarafından kullanılabilir. Merak edilen konu sorgulama işlemi nasıl yapılır?

SGK kurumu ile ilgili merak edilen tüm konuları detayları ile birlikte öğrenmek isteyenler meraklarını giderebilmek için yazıyı okumaları yeterli olacaktır. En çok merak edilen konu olan SGK alacak sorgulaması nasıl yapılır? Sorusunun cevabını bulabilirler. Öncelikle bilinmesi gereken kavramların öğrenilmesi konuya hâkim olma aşamasında fayda sağlayacaktır.

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Nedir?

Ortaya çıkabilecek riskler karşısında bireyin kazançlarında azalma yaşandığında, yaşamını sürdürebilmesi için başkalarına ihtiyaç duymadan karşılanmasını sağlayan sistemdir. Bu sistemde herhangi bir şekilde sosyal risk yaşanması durumunda ortaya çıkan zarar devlet tarafından karşılanmaktadır.

Kaza ya da hastalık gibi durumlarda sağlık kurumlarından faydalanma ve belirli şartlar yerine getirilerek emeklilik maaşı alınabilmektedir. Türkiye sınırları içerisinde yaşayan ve çalışmakta olan vatandaşların bu sosyal güvenceden faydalanabilmeleri için gerekli olan şartları yerine getirmeleri gerekir. Emeklilik hakkının elde edilmesi için bu şarttır.

Devletin istihdam konusunda kontrol sistemini çalıştırabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışmaları gerekir. Vatandaşların en büyük haklarından birisi güvence altında yaşamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan bu güvencede farklı sistemler mevcuttur. Bu sistemde 4A, 4B ve 4C sistemleri mevcuttur.

4A Sistemi Nedir? 4A Sistemi Kimleri Kapsar?

Önceki dönemlerde sistemde yar alan SSK içerinde bulunan ve bir işverene bağlı olarak çalışan vatandaşlar yani işçiler, artık günümüzde tüm sistemleri içinde barındıran SGK 4A İçerisinde yer almaktadır.

4B Sistemi Nedir? 4B Sistemi Kimleri Kapsar?

Önceki dönemlerde bağımsız olarak faaliyette bulunan vatandaşlar için BAĞ-KUR sistemi mevcut idi. Kariyer meslek gurubu olarak adlandırılan mesleklerin dışındaki mevcut kadroları temsil etmekte idi. Bu meslek gurubunda hemşire, mühendis, güvenlik görevlisi gibi meslekler yar alır. Yeni sistemdeki yeri 4B olarak adlandırılır.

SGK Alacak Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK Alacak Sorgulaması Nasıl Yapılır?

4C Sistemi Nedir? 4C Sistemi Kimleri Kapsar?

Mevcut sistemden önceki dönemde Emekli Sandığı olarak bilinen sistemde çalışanlar artık günümüzde 4C grubu kapsamına alınmıştır.  Mevsimlik hizmeti veren ve bir yıldan az dönemi ifade eden hizmetleri kapsar.

SGK Prim Borcu Ne Anlama Gelir?

Çalıştırılan işçilere çalışma ücretlerinin dışında işçi adına işveren tarafından ödenen primi ifade eder. Sigortalı olarak çalışan tüm vatandaşların emekli olabilmeleri için yasanın belirttiği tutarda ve yasanın öngördüğü prim gün sayısını doldurmaları gerekir.  İşveren tarafından düzenli olarak her ay yapılan bu ödeme ile kişi çalışmadığı durumlarda kendi isteği ile de ödeme imkânı bulunmaktadır. Sonuç olarak emeklilik hakkının kazanılabilmesi için prim gününün doldurulması olması şarttır.

Sgk Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigortalı olarak çalışan herkesin merak ettiği konu SGK borç sorgulaması nasıl yapılır? Sorgulama yapılabilmesi için konu ile alakalı olan https://www.turkiye.gov.tr/ adresi kullanılır. İşlemler sırası ile şu şekilde devam eder;

  • Siteye giriş yapıldıktan sonra sağ üst köşede mevcut olan giriş yap butona tıklanmalı
  • Ekrana gelen kimlik doğrulaması için kimlik numarası ve şifre girilmeli
  • Sisteme giriş yap butonu kullanılarak giriş sağlanmalı
  • Ekranın sol tarafında yer alan hizmetler bölümü altındaki seçenekler kısmından SGK bağlantısı tıklanmalı
  • Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama bağlantısı tıklanmalı
  • SGK prim borcu ekranda görüntülenir.

Tüm adımlar uygulandığında sorgumla işlemi gerçekleşmiş olur. Bir önceki yazımız olan SGK İdari Para Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır? sayfasına giderek işlem yapabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.