Yardım Parası

Polis Nasıl Olunur? Şartlar Nedir?

30.03.2023
667
Polis Nasıl Olunur? Şartlar Nedir?

Polis nasıl olunur? Polis olmak için şartlar nelerdir? Polis olmak isteyen kişi sayısının artması ile birlikte son zamanlarda en çok aranan konulardan biri de nasıl polis olunduğudur. Polislik, meslek grupları içerisinde en zor olanlarından biri olduğu için, polis memuru olmak isteyen isteyenler için eğitim ve başvuru süreçleri oldukça sıkı, disiplinli ve zor geçer.

Polis olabilmeniz için öncelikle uygulamalı olarak eğitim almanız ve başarılı olmanız gerekir. Bu eğitimi alabilmeniz için de bazı sınavlardan geçmeniz ve polis olabilmek için uygun koşullara sahip olabileceğinizi göstermeniz gerekir. Bu yazımızda da sizinle polis nasıl olunur, polis olmak için gerekli şartlar ve belgeler nelerdir sorularının cevaplarını paylaşacağız.

Polis Nasıl Olunur?

Polis olmak istiyorsanız öncellikle bu konuda eğitim alıp ve eğitimleri başarılı ile tamamlamanız gerekir. Zor meslekler grubuna girdiği için, maalesef polis olmak için şartlara tamimiyle uyuyor olmanız ve aldığınız eğitimlerde de istenilen başarıyı sağlamanız gerekir. Polis olmak istiyorsanız POMEM, PAEM, PMYO gibi kurumlarda kişilerin eğitim alması gerekir. Buradaki eğitimlerini başarı ile tamamlayan polis adayları polis olabilmektedir.

Polis Meslek Yüksek Okulu PMYO Nedir?

PMYO, ön lisans düzeyinde bir okul olup 2 yıllık eğitim vermektedir. PMYO’da eğitim parasız ve yatılıdır. Üniforma, adayların beslenme ve barınma ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. PMYO’da uygulamalı olarak eğitim yapılır ve Emniyet Teşkilatı ihtiyacı doğrultusunda burada yeterli sayıda adaylara eğitim verip, polis memuru yetiştirir. PAEM ise lisans üstü seviyede bir uygulamalı eğitim vererek polis memuru yetiştirir. Burada da, adayların barınma beslenme gibi temel ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Nasıl Polis Olunur? Polis Olmak İçin Gerekli Şartlar

Nasıl Polis Olunur? Polis Olmak İçin Gerekli Şartlar

PMYO Girmek İçin Şartlar Nelerdir?

Polis Meslek Yüksek Okulu’nda eğitim almak ve polis memuru olmak istiyorsanız başvuru yapmanız gerekir. Fakat bu başvurulardan önce, bu kurumda eğitim alabilmek için bazı şartları sağlıyor olmanız gerekir. PMYO şartları ise:

  • Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekir.
  • 18 yaşını tamamlamış ve 26 yaşından gün almamış olmanız gerekir.
  • Lise ve dengi okullardan mezun olmanız veya lise 4. Sınıf öğrencisi olmanız gerekir.
  • O yıl içerisinde olan üniversite sınavına girip, aldığınız puanlardan en az birinin üniversitelerin yüksekokullarına girebilmeniz için yeterli olacak asgari puanı almış olmanız gerekir. (En az 270 puan)
  • Erkekler 1.67 cm’den kısa kızlar ise 1.62 cm’den kısa olmamalıdır.
  • Boy ölçüsünün son iki rakamı ile adayların kiloları arsından 15 kg eksik veya fazla fark olmaması gerekir. Beden kitle endekse 18 dahil olmak üzere 18 ile 27 aralığında olmalı.
  • Sağlık Yönetmeliğinin belirttiği şartlara sahip olmaları gerekir.
  • Alkol, uyuşturucu gibi alışkanlıklarınızın olmaması gerekir.
  • Herhangi bir siyasi partiye üye olmamaları gerekir. Eğer daha önceden üyeliğiniz varsa, üyeliğinizi iptal ettirdiğinizi gösteren belge sunmalısınız.
  • Suçluların bulunduğu veya suça teşvik edici yerlerde daha önce çalışmış olmamak gerekir. Buna ek olarak genel ahlak çerçevesine aykırı olara, film, söz, oyun, kaset gibi herhangi bir araç doğrultusunda haklarında adli veya idari bir suç olmamak, hüküm giymemiş olmamaları gerekir.
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veya devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla: -affa uğramış olsalar bile- zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç; kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan dolayı haklarında devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak gerekir.
  • Eşi hakkında; -affa uğramış olsa bile- Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ve 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak gerekir.
  • Son olarak kamu haklarından mahrum bulunmaması PMYO giriş için önemli ve gerekli şartlar arasındadır.

Yukarıda belirttiklerimiz temel olarak PMYO’ya alımlar için istenilen şartlardır. Her yıl belirli dönemlerde PMYO alımları yapılır, bu Polis Akademisi Başkanlığı tarafından belirlenir. Belirlenen ilan tarihleri içerisinde başvuru belgelerinizle beraber Polis Meslek Yüksek Okul Müdürlüklerine şahsen bizzat kendiniz gidip başvuruda bulunmanız gerekir. Her yıl için belirlenen tarihlerde farklılık gösterebilir. Bunun için başvurmak istiyorsanız iyice araştırmanız gerekir. Bu tarihler dışında başvuru yapmanız söz konusu değildir.

Polis Başvuruları Gerekli Belgeler

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6 adet vesikalık
  • Başvuru Form Dilekçesi
  • Askerlik ile ilişi bulunmadığına dair belge
  • İkametgah Belgesi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kendisi ve varsa eşinin sicil kayıt örneği
  • Evli ise evlilik cüzdanı fotokopisi
  • ÖSS Sonuç Belgesi
  • Diploma

Yukarıda fotokopisi istenilen belgeleri asıllarını da yanınızda götürün. İlgili görevliler belgelerin asıllarını gördükten sonra başvuru için gerekli olan belgelerin fotokopilerini alıp ‘Aslı Görüldü’ ibaresi ile imza atacaklardır.

PMYO Sınavı Nedir?

Siz yukarıdaki belgelerle öncelikle internet üzerinden ön başvuru yapmaları gerekecek. Başvurular www.pa.edu.tr üzerinden yapılmakta olup E-Devlet hesabınız ile giriş yapacaksınız. İstenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra kaydınızı oluşturup başvuru ücretini yatırmanız gerekir. Başvuru ücreti anlaşmalı banka üzerinden yatırılabilmektedir. Sınav ücreti yatırırken kendi T.C niz ile yatırmanız gerekir ve yatırdığınıza dair dekontu mutlaka alın. Ön başvurudan sonra yine www.pa.edu.tr adresi üzerinden adayların nerede başvuru yapacağı ve sınava girecekleri açıklanacaktır. Başka bir iletişim aracı ile bilgilendirme söz konusu değildir. O yüzden tarihleri kaçırmamak amacıyla mutlaka kontrol ediniz. Başvuru merkezine gittiğinizde yanınızda cep telefonu dahil hiçbir elektronik cihaz bulundurmamanız gerekir. Başvuru tamamlandıktan sonra geriye PMYO sınavı kalır. PMYO sınavı 3 sınavdan oluşmaktadır: ön sağlık, fiziksel yeterlilik ve mülakat.

PMYO Ön Sağlık Kontrolü

Polislik için fiziki yeterlilik sınavına girmeden önce ön sağlık kontrolü yapılır. Burada aday sağlık kontrollerinden geçerek, polis mesleğine uygun şartlara sahip olup olmadığı gözlemlenir. Kontrol sonrasında aday hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” kararı alınırsa, aday fiziki yeterlilik sınavına girer. Olumsuz bir karar olursa maalesef aday fiziki yeterlilik sınavına girme hakkını kaybeder.

PMYO Fiziksel Yeterlilik Sınavı

Ön sağlık kontrolünü geçen adaylar, fiziksel yeterlilik sınavına girmeye hak kazanır ve burada adayın bedeni kabiliyeti ile fiziki yapısı değerlendirilir. Uygulamalı bir sınav türüdür ve bu sınavdan geçmeniz için 100 üzerinden en az 60 puan almanız gerekir. 59 ve altı alan adaylar mülakat sınavına girme hakkını kaybeder.

PMYO Mülakat Sınavı

Fiziki yeterlilik sınavından 60 ve üzeri alanlar için son olarak bir sözlü sınav uygulanır. Burada her aday soruların yazılı olduğu bir kart seçer ve kendisine bu konu hakkında düşünüp konuşması için belli bir süre verilir. Bu mülakat sınavında adayın gösterdiği tutum ve davranışlar çok önemlidir. PMYO mülakat sınavında, adayın konu ile bilgisi test edilirken aynı zamanda kendini ifade edebilmesi ve beden dilini kullanıp kullanamadığı gözlemledir. Aday mülakat sınavından 100 üzerinden 70 ve üzeri alması durumunda başarılı kabul edilir.

PMYO Sınavlarının hepsinden başarılı olmuş adaylar başarı sıralamasına göre listelenir. Girdikleri fiziksel yeterlilik sınavının %50’si, mülakattan alınan puanında %25’i değerlendirilir. Bu değerlendirmelere göre başarılı, yedek ve başarısız şeklinde bir liste oluşturulur. İki adayın puanının eşit olması durumunda yaşı küçük adaya öncelik verilir. Yukarıda sizinle nasıl polis olabileceğinizi ve polislik için gerekli olan şartları ve sınavı hakkında bilgi verdik. Polislik veya diğer merak ettikleriniz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

BEKÇİ NASIL OLUNUR?

BANKA MÜDÜRÜ NASIL OLUNUR?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.