Yardım Parası

Kredi Kartı Borcu Birikenler, Uzun Süre Kart Borcunu Ödemeyenler Neyle Karşılaşır?

03.01.2023
221
Kredi Kartı Borcu Birikenler, Uzun Süre Kart Borcunu Ödemeyenler Neyle Karşılaşır?

Kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren en önemli konulardan biri Kredi kartı borcu bilinçli olarak ya da farkında olmadan ertelendiğinde borç ödememeye başlandığında ne gibi bir durumla karşılaşılır? Bu durumun yasal yükümlülükleri nelerdir? Bireysel olarak kişinin taşıyacağı sorumluluk yönü ile eksileri nelerdir? Bunu bilmek önemli oluyor. Günümüzde kredi kartı kullanımı gittikçe artıyor. Borçların birikmesi zamanla ödeme konusunda problemleri ortaya çıkarabiliyor. Aylık gelir gider tablosu üzerinden hesaplandığında bir süre sonra kişi çıkmaza girebiliyor. Kredi kartı borcu ödenmediğinde kişinin başına neler geliyor? Öncelikli olarak belirli ödeme dönemi içerisinde 3 kez asgari tutarı ödemeyi geciktiren bir kişinin kredi kartının nakit kullanımı tamamen kapatılacaktır. Sürekli olarak ve özellikle 3 kez asgari ödeme yapılan kredi kartlarının kullanımı tamamen sona erecektir. Kapatılmış olan kredi kartının açılması istendiğinde ise dönem borcunun tamamı ile ödenmesi talep edilecektir. Kredi kartı borcunu ödemekte zorluk çekenler bu süreçte nelerle karşılaşacaklar kredi kartları kanununu bu kapsamda ne diyor? bunu bilmek önemlidir.

Gecikme Faizi Uygulaması

Kredi kartı borcu geç ödendiğinde ek faiz yükümlülüğü ile karşılaşılır. 2022 yılı içerisinde 1 Aralık tarihi itibariyle yeni bir karar alındı. Asgari ödeme tutarı üzerinden belirli bir kısım için en fazla aylık %1.66 oranında gecikme faizi uygulanabilmesi kararı verildi. Dönem borcu üzerinden değerlendirildiğinde ise bu rakam %1.36 aktif faiz olarak uygulanacaktır.

Kredi kartı borcundan kaynaklı olarak yasal takip süreci başlayacak olan bir kişi aktif faiz ile gecikme faizi üzerinde belirli bir oran ile banka tarafından yansıtılan yasal süreci başlar. Banka kanunlarda belirlenmiş rakam üzerinde bir sistem uygulayamaz. Kredi kartı borcundan kaynaklı olarak oluşturulmuş faiz rakamı üzerine ek bir faiz uygulanamaz. En fazla ana para borcu üzerine uygulama yapılabilir.

Kredi Kartı Ne Zaman Kullanıma Kapanır?

Hangi durumlarda kredi kartı kullanıma kapatılır? bunuda bilmek önemlidir. Kredi kartı yönetmeliğinde önemli bir ibare bulunur. Bir kredi kartı kullanıcısı 3 dönem üst üste kredi kartının asgari tutarını ödemediğinde kullanıma kapatılacaktır. 12 aylık dönemde 3 ay üst üste ödenmediğinde bu durumla karşılaşılır. Asgari ödemesi geciktirildiği için uygulamaya alınan bu süreç hiç ödenmediğinde ise kredi kartının tamamen kapatılması anlamına gelir. Bu demek oluyor ki kullanıcı yasal takip sürecine girmiştir.

Banka Maaşına Haciz Gelir mi?

Kartı kullanan bir kişinin en çok merak ettiği konu yasal takip sürecinde iken var olan banka maaşına haciz gelir mi? Kredi kartı ya da kredi borcu bulunan bir kişinin maaşına kanunsal olarak en fazla dörtte biri oranı daha az gelebilir. Bu rakam %25’e denk geliyor. Maaşın tamamı için uygulanması gereken bir haciz durumunda icra bu konuda itiraz etmek mümkündür. Maaşın tamamı üzerinden haciz kararı uygulamak mümkün değildir.

Aileye ya da Kefile Haciz Gelir mi?

Öte yandan kredi kartı borcu bulunduğundan ve yasal takibe girdiğinden kaynaklı olarak kişinin kefil olarak sunduğu kişiye aile aile bireylerine ya da taşınmazlara herhangi bir haciz gelir mi? konusu önemlidir. Burada eğer kişi taşınmaz olarak bir mal varlığı ortaya koymuşsa alacaklı banka tarafından öncelikle kefilin taşınmazları ya da kart sahibinin taşınmazlarına yönelecektir.

Borcun ufak ya da büyük olması fark etmeksizin bu işlem uygulanabilir. Kredi sözleşmelerinde kefil olarak ismi geçen aile bireylerinin üzerine maaşlarına haciz gelme imkanı yoktur. Kişinin ailesinin konusunda oturuyor olması bu konuda haciz işlemi başlatılacak anlamına gelemez. Evli olan eşlerde de bu durum geçerlidir. Eşin borcundan kaynaklı olarak diğer eşe haciz gelme durumu söz konusu değildir.

Ek Külfet Eklenir!

Borçlarını düzenli ödemeyen kişi yasal takibe alındığı andan itibaren neler ödeyecek konusu önemlidir. Yasal takip süreci başlamış bir kişi için hem icra masrafı hem avukat masrafı kredi borcu üzerine eklenecektir. Bu süreçte kişi muhatabı olan kişilerle pazarlık yapabilir. Unutulmaması gereken var olan borcun üzerine gecikmenin de eklendiği faizle beraber ek bir külfet ekleneceğidir.

Kapanan Kart Nasıl Açılır?

Kart borcundan dolayı kapatılan banka hesapları ne zaman açılabilir? sorusu da merak edilen sorular arasında. Ödenmeyen kart borcundan kaynaklı olarak nakit kullanıma kapatılan kartlar tüm dönem borcu ödendiğinde ancak açılacaktır. Bankanın kendi insiyatifi de burada önemlidir. Yani bu demek oluyor ki kişi tüm dönem borcunu ödemiş olsa dahi eğer banka bu kişinin kartı kullanmasını istemezse kredi kartı kullanımı iptal edebilir.

Gecikme Faizi Nasıl Yansır?

Kredi borcu ödenmediği için gecikme faizini belirlenmesi ve hesaba yansıtılması her ayın son 5 gününde ortaya çıkar. Faiz oranları ile ilgili Merkez Bankası 32 ve 45 günlük vadeli hesap üzerinden TL cinsi değerlendirildiğinde ortalama faiz oranı hesaplanır. Son olarak referans oranı üzerinden aşağı yukarı %5’ten fazla değişiklik olmayacak şekilde her ayın son 5 iş günü kredi kartı işlemlerine uygulanacak faiz belirlenir. Belirlenen bu faiz rakamı bir sonraki takip eden ayın ilk gününden itibaren geçerliliğini korur.

Asgari Ücret Gecikirse Ne Olur?

Kredi kartı borcu geç ödenen kişinin elbette ki kredi notu olumsuz etkilenecektir. Asgari ödemesini son ödeme tarihini bir gün dahi geçirirse kişinin kredi raporuna geç ödeme olarak yazılır. Bu kredi notunu zedeleyen bir durumdur. Biliniyor kredi notunun %35 kadarı kredi kartı ödeme düzeni ile hesaplanır. Geç ödeme kredi notunun %70’ini olumsuz etkileyen bir durum oluyor. Kredi notunun olumsuz etkilenmesi istenmiyorsa vaktini geçirmeden en az asgari ücret tutarının yatırılması gerekiyor.

Asgari Ödeme Tutarı Ne Kadar?

Sürekli olarak bankaların söyledikleri bu asgari ücreti rakamı nasıl belirleniyor. BDDK 2020 yılında bir yasa çıkardı. Kredi kartı asgari ücret rakamının dönem borcunun en fazla %20’si olabilir, dedi. Kredi kartı limiti 25.000 TL altında olan kişilerin asgari ödeme oranı %22, 25.000 TL ve üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken asgari ödeme oranı %40’ı görüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.