Yardım Parası

KEP Sistemi Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

25.03.2023
340
KEP Sistemi Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

KEP Sistemi Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?: PTT Genel Müdürlüğü’nün bir e-posta hizmeti olarak geliştirdiği KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi ile birlikte artık rahatlıkla e-postalarınızı gönderebilirsiniz. Aynı zamanda bu e-postaların resmi işlemlerde bir delil olarak kullanılması da mümkün bir hale gelmektedir. Yazımızın devamında KEP nedir, nasıl alınmaktadır ve ne amaç ile kullanılır gibi tüm detaylara sizler için değindik.

İnternet kullanımı günümüzde oldukça yaygın biçimde kullanılmasından ötürü birçok işlem artık bu platform üzerinden yerine getirir hale geçmiş durumdayız. Birçok işlemin dijital dünya ile entegreli şekilde yerine getirilmesinden dolayı, kağıt kalem kullanan kişiler eleştirilecek düzeye gelmişti. PTT Genel Müdürlüğü’nün geliştirmiş olduğu KEP ile birlikte artık resmi işlemler dahil birçok işlem e-posta ile yapılabilmesi mümkün bir hal almıştır.

Aslında her ne kadar e-posta geçmiş dönemlerden bu yana kullanılır bir uygulama olsa da devlet bazında gerçekleştirilen resmi işlemler için bir delil niteliği olarak kabul görmüyordu. Getirilen KEP sistemi ile birlikte artık gönderilen ve alınan tüm e-postaların resmi anlamda bir geçerlilik kazanan belge haline getirilmesi sağlandı.

KEP nedir?

KEP yani Kayıtlı Elektronik Posta sistemi, PTT Genel Müdürlüğü’nce geliştirilmiş bir sistemdir. Ancak bu sistem ile birlikte e-postaların kayıt altına alınarak kanıt niteliğinde saklanmasına yönelik bir hizmet amaçlanmıştır. Böylelikle sizlerde resmi yazışmalarınızı KEP ile daha rahat şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tüm gerçekleştirilen resmi yazışmalar uluslar arası standartlar kapsamında kayıt altına alınarak saklanmaktadır.

KEP ile e-posta arasındaki fark nedir?

Resmi bir evrak ile mektup arasındaki fark olarak değerlendirilebilir. KEP ile e-posta gönderilmesi halinde bir resmi evrak niteliği kazanmaktadır. Böylelikle normal bir e-postadan daha farklı şekilde kanunsal açıdan delil barındırarak bir ispat niteliği taşımaktadır. Tabi ki buradaki ispat zorunluluğu ise tamamen göndericiye aittir.

E-postanın gönderileceği tarih ve saat bilgisi gönderim sağlanacak olan cihazdaki tarih ve saat ile eş değer şekilde değerlendirilecek olduğundan gerçek zamanlı bir tarih kaydı oluşturulduğuna dikkat edilmelidir. Gönderim sağlanacak e-postaların delil şeklinde kullanım sağlanacağı zaman mevcut içerik bilgisinde oynama yapılıp yapılamadığı kolay olmasa dahi, KEP tarafından e-posta içerikleri doğrulanmaktadır.

KEP Sistemi Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

KEP Sistemi Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

KEP ile hangi deliller oluşturuluyor?

KEP aracılığı ile gönderilecek olan e-postanın mevcut gönderici aracılığı ile gönderilip gönderilmediğine, alıcı tarafına ulaşıp ulaşmadığına, alıcının hangi zaman diliminde iletildiğine ve alıcı tarafından mevcut e-postanın okunup okunmadığına dair birden fazla bilgiler kayıt altına alınmaktadır. Söz konusu e-posta silinmiş olsa dahi, daha sonraki süreçte KEP tarafından bilgilere tekrar ulaşılabilmektedir. KEP aracılığı ile gönderilmiş olan e-postalar gönderinin teyidi, alıcının teyidi, içerikte değişiklik yapılmadığına dair teyide, gönderilen ve alınan zaman teyidine sahip konumdadırlar. Güvencesi PTT tarafından kayıt altına alınan bilgiler ile birlikte resmi işlemlerde bir delil niteliği taşımaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.