Yardım Parası

Hostes (Kabin Memuru) Nasıl Olunur?

20.02.2023
1.097
Hostes (Kabin Memuru) Nasıl Olunur?

Kabin memuru nasıl olunur? Hosteslik için gerekli şartlar nelerdir? Son zamanların en çok tercih edilen mesleklerinden biri de kabin memurluğudur. Kabin memurları, host veya hostes olarak da bilinir ve uçakta güvenlik ve hizmet işlerinden sorumlu kişilerdir. Sunduğu avantajlar ve yüksek maaş seçeneğiyle gençler oldukça tercih etmektedir. Her meslek grubunda olduğu gibi bazı zorlukları vardır ve bu yüzden kabin memurları firmalar tarafından özenle seçilir. Aşağıda sizinle kabin memuru nasıl olunur sorusuna cevap verdik. Hosteslik mülakat soruları hakkında merak ettikleriniz yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kabin Memuru (Hostes) Nedir?

Kabin memuru, seyahat ettiğimiz uçaklarda yolcular için güvenlik ve konfor sağlayan kişilerdir. Kadın kabin memurlarına hostes denir, erkek kabin memurlarına da host denir. Kabin memurlarının asıl görevi, yolcuları olası bir acil durumda yönlendirmek ve gerekeni yapmaktır. Uçak hakkında bilgi verir, olabilecek acil durumlarda gerekli araçların nasıl kullanılacağın görsel ve işitsel olarak yolculara aktarırlar.  Bunun dışında yolcular için servis ve büfe hizmeti sunar. Bir kabin memurunun uçuş sırasında yapacakları aslında çalıştığı firmaya da değişiklik gösterebilmektedir.

Hostes Nasıl Olunur?

Hostes veya host olmak hemen hemen her gencin hayalidir, fakat Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile başvurulan firmanın belirlediği kurallara uygun kişiler uygulanan mülakatlardan başarılı olmaları durumunda işe alınırlar. Host veya hostes olmak için genel şartlar ise şu şekildedir:

  • 18 yaşından büyük olmanız gerekir. Genellikle deneyimsiz kişiler için başvurularda 18 ile 30 yaş arası gibi bir skala belirlenir.
  • En az lise mezunu olmak veya yurtdışında lise dengi bir okuldan (en az 10 yıl eğitim almış olmak) mezun olmak gerekir.
  • İyi derecede İngilizce biliyor olmak. Bazı hava yolu şirketleri ikinci bir dil de isteyebilir.
  • Boy aralığı erkek ve kadın adaylar için şirketten şirkete farklılık gösterir.
  • Bakımlı olmak, görünüşüne önem vermek aranan diğer şartlardan biridir.

Bunlar genel çerçevede host veya hostes olabilmeniz için aranan şartlardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüm firmaların belirlediği şartlar farklı olup, bu şartlar dahilinde alım yapmaktadır. Bu maddeler dışında, kabin memuru olacak kişilerin iletişim becerileri gelişmiş ve sabırlı olması gerekir.

Kabin Memuru Mülakatları Nasıl Olur?

Havayolları şirketleri açık olması durumunda kabin memuru alımı yapmaktadır. Şartları sağlamanız durumunda özgeçmişinizle istediğiniz şirkete başvurabilirsiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra şirket sizi mülakata çağırmaktadır. Mülakatlar da firmadan firmaya göre değişiklik gösterse de genel olarak, İngilizce sözlü, yazılı, envanter (kişilik testi), psikoloji ve kurul mülakatı olarak ayrılmaktadır. Bu mülakatları başarılı bir şekilde tamamlamanız durumunda, şirket size iş teklifinde bulunur. Kabul etmeniz durumunda, yine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belirlediği kurallar çerçevesinde sağlık kontrollerinden geçersiniz. Böylece fiziksel olarak da uçuş yapabilmeye uygun olup olmadığınız belirlenir. Son olarak, uçuş yapmadan önce yaklaşık 30 veya 45 günlük bir eğitime alınırsınız. Bu eğitimde hostes olmanız için gereken tüm bilgiler size verilir. Bu eğitimden de başarılı bir şekilde geçmeniz durumunda kabin memuru olarak ilk uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Hosteslik İngilizce Mülakat

Hostes olmak için İngilizceniniz iyi düzeyde olması gerekir. Bu yüzden, başvuru yaptıktan sonra yazılı ve sözlü olarak mülakata alınırsınız. Bu sınavlar ya kurumlarda gerçekleşir ya da internet üzerinden online bir şekilde çözmeniz istenebilir. Yazılı mülakat test veya klasik sorular şeklinde olabilir. Zorluk derecesi her şirkete göre farklıdır. Ama genel olarak b1 veya b2 seviyesinde bir İngilizce bilginiz varsa, bu sınavlardan başarılı bir şekilde geçebilirsiniz. Sözlü İngilizce sınavında ise size belirtilen soruları cevaplamanız istenir. Burada sorunun cevabından daha çok gramer bilginiz ile telaffuzunuz test edilir. Kabin memuru İngilizce mülakatlarında sorulan bazı sorular ise şunlardır:

  • Why do you want to work for our airline? (Neden bizim şirketimizle çalışmak istiyorsun?)
  • What do you know about our airline? (Şirketimiz hakkında ne biliyorsun?)
  • What is the ideal job for you? (Senin için ideal bir iş nasıl olmalı?)
  • What kind of job do you want to work? (Ne tür bir işte çalışmak istersin?)
  • Do you work better in a team or alone? (Takımla mı yoksa bireysel mi daha iyi çalışıyorsun?)
  • Are you a good colleague? (İyi bir iş arkadaşı mısın?)
  • How would you describe yourself? (Kendini nasıl tanımlarsın?)
  • How do people identify you? (İnsanlar seni nasıl tanımlar?)
  • Are you able to work under pressure and stress? (Baskı ve stres altında çalışabilirsiniz?)
  • Why do you want to leave your current profession? (Şu anki işini neden bırakmak istiyorsun?
  • Tell us about a problem you had at work and how you solved it? (Daha önce işinde yaşadığın bir problemi ve bu problemi nasıl çözdüğünü bize anlatır mısın?)
  • Tell us about a time you resolved a conflict (Bir karışıklığı çözdüğün zamanı bize anlatır mısın?)
  • Why should we hire you? ( Sizi neden işe alalım?)
  • What are your weakest and strongest sides? (Zayıf ve güçlü yanların nelerdir?
  • How do you handle with an agressive passenger? (Agresif bir yolcu ile nasıl başa çıkarsın?)

Yukarıda bahsettiğimiz sorular genel olarak mülakatlarda karşınıza çıkabilir. Bu sorular dışında, eğitiminiz, hobileriniz, yaptığınız işler ve hatta aileniz, sevdiğiniz şehir bile sorulabilir. Burada amaç bilginizi test etmekten daha çok İngilizce gramer bilginiz ile telaffuzlarınız olacaktır. İngilizce sözlü mülakatına girmeden önce yukarıda bahsettiğimiz sorulara çalışabilir ve olabilecek cevaplar için kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Hosteslik Envanter Testi

İngilizce mülakatından önce veya sonra size envanter adında bir testi yapmanız istenir. Bu test Türkçe olmakla beraber, tutarlılığınızı ölçer. Burada 100’den fazla ifadeye “evet” veya “hayır” şeklinde size uygun seçeneği işaretlemeniz gerekir. Burada olabildiğince doğru ve sizi yansıtan cevaplar vermeniz önemlidir. Çünkü bazı sorular farklı kalıplarda siz fark etmeden tekrarlar. Bu durumda farklı yanıtlar vermeniz elenmenize sebep olabilir. Ayrıca burada verdiğiniz cevaplar firmanın kişiliğinizi analiz etmesi için de oldukça önemlidir. Kabin memuru mülakatlarında en çok korkulan ve elenme sebebi envanter sınavıdır.

Hosteslik Kurul Mülakatı Nasıl Olur?

Yukarıda bahsettiğimiz sınavlardan başarılı olmanız durumunda en son, kurul mülakatına alınırsınız. Kurul mülakatında, karşınızda insan kaynakları sorumlusu ve kabin memuru olacaktır. Burada aynı zamanda psikolog da olabilir veya psikolog mülakatı ayrı olarak da yapılabilir. Kurul mülakatında başvurudan itibaren girdiğiniz tüm sınavlarda verdiğiniz cevaplara göre size sorular sorulabilir ve bu sorulara yenilere eklenebilir. Psikolog gibi yapacağınız görüşmede sizi biraz zorlayabilirler. Burada, geçmişinize, daha önceki deneyimlerinizden bahsetmenizi isteyebilir ve sizi sıkıştıracak sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden psikolog ile mülakat süreciniz başlamadan önce kendinizi her türlü soruya hazırlamanızı tavsiye ederiz. Rahatsız olduğunuz durumlarda, cevaplamak istemediğinizi dile getirebilirsiniz. Bunun dışında kurul mülakatlarda role-play yapmanız istenebilir. Burada kurul sinirli bir yolcuyu taklit ederek, sizin sorunu çözme şeklinizi analiz edebilirler.

Genel olarak kabin memuru olmak için yukarıda bahsettiğimiz sınavları başarılı ile geçmeniz gerekir. Yapılan sınavlar firmaya göre değişiklik gösterebilir. Bunlara ek olarak, takım çalışması yapmanız da istenebilir. Bu yüzden başvuru yapmadan önce mutlaka şirket ve uygulayacağı sınavlar hakkında detaylı bilgiye sahip olun. Kurul mülakatından da başarılı olduktan sonra, sağlık kontrollerinden geçeceksiniz. Herhangi bir sorun çıkmaması durumunda eğitimlere başlayacaksınız. Bu eğitimin süreleri farklı olup, kabin memuru olmanız için gereken tüm bilgiler size öğretilir ve test ettirilir. Özellikle acil durumlarda yapılması gerekenlerin canlandırılması yapılır. Kabin memurluğu, host ve hosteslik hakkında merak ettikleriniz için aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

YARDIMPARASI.COM

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.