Yardım Parası

2023 E-Haciz Nasıl Kaldırılır? (Sorgulama Yap)

24.04.2023
693
2023 E-Haciz Nasıl Kaldırılır? (Sorgulama Yap)

E-Haciz nedir? E-Haciz nasıl kaldırılır? Borçlarınızın takibini E-Devlet üzerinden artık kolaylıkla yapabilirsiniz. İsminize kayıtlı tüm borçlarınızı E-Haciz sistemi olarak da bilinen bu yöntemle kolayca sorgulamanız ve öğrenmeniz mümkün. E-Haciz sorgulaması hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

E-Haciz Nedir?

Elektronik Haciz Uygulaması, 6183 sayılı yasanın 62. maddesi ve aynı yasanın 79. maddesi gereği, borçlu kişilerin banka hesaplarının bloke olması durumunda sorgulama yapıp, borçlarınızın takibini yapıp, bilgi alabileceğiniz bir sistemdir. Kısaca E-Haciz olarak adlandırılan bu yöntem ile adınıza kayıtlı haciz olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz ve böylece devlete olan borcunuzu görüntüleyip ödemelerinizi yapabilirsiniz. Bu sistem ile birlikte direkt olarak borcunuzu ödeyebilirsiniz. Bu sistem aynı zamanda devlet ekonomisi için de oldukça faydalı bir duruma gelmiştir.

E-Haciz Süresi

E-Haciz süreci, borcunuzun olması durumunda vergi dairelerin onayı ile başlamaktadır. Bunun için de vergi daireleri borçlu kişinin ödeme emrini çıkartmalı ve göndermelidir. Bu ödeme emri çerçevesinde borçlu kişiye borcunu kapatması için 7 gün müddet verilir. Bu 7 gün içerisinde eğer borçlu borcunu ödemezse veya haciz kaldırılması için bir talepte bulunmadığında kişinin borcu vergi daireleri tarafından ödenmesi kesinleştirir. Ödeme emri kesinleşmesi Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Bakanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğü’ne bildirir. Gelir idaresi de, borçlunun bilgilerini ülkedeki tüm bankalara elektronik ortamdan gönderir ve kişinin banka hesabına bloke konulmasını ister. Bu yüzden de kişinin tüm hesapları bloke olur ve kişinin hesabında nakit olması durumunda borcun ödenmesi için bu para çekilir.

Hangi Durumlarda Haciz Olur?

Haciz oluşturabilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adli para cezaları,
  • İdari para cezaları,
  • Trafik para cezaları,
  • Nüfus para cezaları,
  • Gelir,
  • Motorlu taşıtlar,
  • Kurumlara borçlanma,
  • Katma değer,
  • Özel tüketim,
  • Veraset ve intikal vergisi,
  • Tütün ve tütün mamullerine ilişkin cezalar,
  • Haksız yere bir taşınmasa zilyet olup yararlanan kişilerden kullanma karşılığı için alınan tazminatlar bulunmaktadır.
E-Haciz Nasıl Kaldırılır? E-Haciz Sorgulaması

E-Haciz Nasıl Kaldırılır? E-Haciz Sorgulaması

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-Haciz kaldırılması için dilekçe yazmanız gerekir. Bu durumda, kişiler borçları olmamasına rağmen adlarına kayıtlı haciz ile karşılaştıklarında, yapılan bu yanlışlık ve hatayı düzeltilmesi için dilekçe yazmaları gerekir. Bazı durumlarda da kişinin borcu olduğunda ve ekonomik olarak bu borcu ödemeye gücü olmadığında taksitlendirme isteyerek üzerindeki haczi kaldırma talebinde bulunabilir. Fakat bu işlemler ödeme emri gönderildikten sonraki 7 gün içerisinde yapılması gerekir. 7 gün işlem yapılmazsa ödeme emri kesinleşir ve bu süreden sonra haciz kaldırılması için bir işlem yapılamaz. Fakat, vergi davası açarak ödeme emrine karşı itiraz da bulunabilir. Bu işlem için de ödeme emrinden sonraki ilk 30 gün içerisinde yapılması gerekir.

E-Haciz Sorgulaması

Adınıza kayıtlı haciz sorgulamasını internetten kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Bu bağlantıya tıklayarak E-Devlet’e girebilirsiniz.

  • E-Devlet’e girdikten sonra kimlik doğrulaması yapmanız gerekir.
  • Bunun için T.C Kimlik Numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekir. Şifreniz yoksa bir PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz.
  • Son olarak arama kısmına haciz sorgulaması yazarak istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yukarıda sizlere E-haciz nedir? E-Haciz sorgulaması nasıl yapılır? E-Haciz kaldırma işlemi hakkında bilgiler verdik. Sizde bu bilgiler ile işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu konu hakkında sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bize iletebilirsiniz.

www.yardimparasi.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.