Yardım Parası

E-Devlet Rapor Param Yattı mı? Alo 170 Sorgulama

06.04.2023
765
E-Devlet Rapor Param Yattı mı? Alo 170 Sorgulama

Rapor Param Yattı mı? E-Devlet ve Alo 170 Üzerinden Öğrenme: Sigortalı olarak bir işte çalışan kişinin, geçici sağlık sorunlarının olması halinde rapor alarak işe gidemeyecektir. Bu süre içerinde maaşı yatmayacak olan kişinin parasını Sosyal Güvenlik Kurumu ödemektedir.  Böyle durumlarda kişi rapor param yattı mı sorusunun cevabını arayacaktır. Bunun için hem e devlet üzerinden, hem de ALO 170 aranarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi alınabilecektir.

Rapor Parası Nedir?

Kişiler belli mesleki rahatsızlıklar, hamilelik gibi durumlarda işe gidemeyerek rapor almaktadırlar. Diğer bir adıyla istirahat raporu olarak da bilinen raporun alınması için, kişinin hasta olduğuna dair belgenin ispatlanmış olması gerekmektedir. Raporlu kalınan süre boyunca biriken parayı Sosyal Güvenlik Kurumu karşılayacaktır.

Rapor Parası Nereden Alınır?

Rapor paraları PTT üzeriden veya Ziraat Bankası şubelerinden alınabilmektedir. PTT üzerinden yatan rapor paralarının 2 ay içerisinde çekilmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde çekilmeyen paralar Sosyal Güvenlik Kurumuna geri iade edilecektir. Doktor tarafından verilen iş göremezlik raporunun en kısa sürede işverene verilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli incelemeleri yaptıktan sonra gönderilen raporu da inceleyerek, kişinin gerekli şartları taşımış olması durumunda rapor parasını 20 gün içerisinde yatıracaktır.

Rapor paralarını Sosyal Güvenlik Kurumundan almak için bazı bankalar ile anlaşma sağlanmıştır.

  • Garanti BBVA
  • Halkbank,
  • Akbank,
  • Vakıfbank,
  • TEB,
  • Fibabank,

Bu bankalardan kolaylıkla rapor paraları alınabilmektedir.

E Devlet Üzerinden Rapor Parası Sorgulama Nasıl Olur?

E devlet üzerinden rapor parası sorgulamak için, rapor parası alacak olan kişinin e devlet şifresinin olması gerekmektedir. E devlet şifresi olmayanlar PTT’ye giderek kolaylıkla şifre alabileceklerdir.

E devlet şifresi olanlar T.C kimlik numarası ve şifrelerini girdikten sonra Kurumlar menüsünü seçmeleri ve ardından Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneğinin seçilmiş olması gerekmektedir. Sunulan hizmetler bölümünden 4A /4B İş görmezlik Ödemesi Görme seçilerek açılan ekranda rapor parası sorgulama işlemi yapılabilecektir.

E devlet şifresiyle sisteme giriş yapıldığı ve gerekli sistemsel talimatlar yapıldığı takdirde rapor parasının olmadığına dair bildirimin alınması, raporun hala sisteme girilmediğini göstermektedir. Ara ara sisteme girilerek kontrol edilmesi gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Geçici İş Göremezlik Raporu Alınabilir?

İş göremezlik raporunun alınabilmesi belli bazı şartlar bulunmaktadır. Alınan rapor meslekle alakalı oluşan sağlık sorunu ve mesleki olmayan sağlık sorunu nedeniyle rapor olarak ikiye ayrılmaktadır. Mesleki olmayan iş göremezlik raporu alabilmek için rapor alınmadan önceki 90 gün boyunca işverenin çalışan için gerekli primi ödemiş olması gerekmektedir. Mesleki sağlık sorunları için alınan raporlarda böyle bir şart bulunmamaktadır.

Rapor Param Yattı mı? E-Devlet ve Alo 170 Üzerinden Öğrenme

Rapor Param Yattı mı? E-Devlet ve Alo 170 Üzerinden Öğrenme

Hamile bayanların rapor alması doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta olarak belirlenmektedir. Bu süreler içinde rapor alındığı için gerekli ödemeyi Sosyal Güvenlik Kurumu yapacaktır. Doğum yapan kadın doğum yaptıktan sonra rapor alacağı için, doğumdan önceki 90 gün içerisinde işvereni tarafından priminin tam olarak yatırılmış olması gerekmektedir. Bu şartları taşıyan kişiler ödemelerini Sosyal Güvenlik Kurumundan alabileceklerdir.

SGK Rapor Parası Bildirimi Ne Şekilde Olur?

Sosyal Güvenlik Kurumuna rapor bildirimi belli aşamalar ile gerçekleşmektedir.

  • Kişi doktor tarafından alacağı iş göremezlik raporunu iş yerine hemen iletmek durumundadır.
  • İşveren rapor alacak işçinin vermiş olduğu doktor raporunun bildirimini beş gün içersinde Sosyal Güvenlik Kurumuna iletmiş olması gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu gönderilen raporu inceleyerek, uygun koşulları taşıdığını onayladığı takdirde PTT yoluyla ödemeyi gerçekleştirecektir.
  • SGK tarafından PTT’ye ödeme gerçekleştirildiği zaman rapor alan kişiye konuyla ilgili mesaj gitmektedir. Mesajı alan kişi 2 ay içerisinde parayı çekmek durumundadır. Aksi takdirde ödeme Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilecektir.

Sizlere yazımızda Rapor Param Yattı mı? E-Devlet ve Alo 170 Üzerinden Öğrenme hakkında bilgiler verdik. Sizlerde bu şekilde işlem yapabilirsiniz. Ayrıca bir önceki yazımız olan Evde Bakım Aylığı (Maaşı) Ne Kadar, Nasıl Alınır? sayfasına giderek bu konu hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.