Yardım Parası

Devlet Tarla Parası Ne Kadar? Dönüm Başı Fiyatları!

07.03.2023
518
Devlet Tarla Parası Ne Kadar? Dönüm Başı Fiyatları!

Ülkenin ekonomik kalkınmasında büyük bir paya sahip olan tarımsal faaliyetler için devlet, çiftçi üreticilerine, her yıl tarla parası vererek destek sağlamaktadır. Mazot, gübre ve tarımsal destek bekleyen üreticiler ile yeni üreticiler, tarla desteklemelerinin  dönüm başı fiyatı ne kadar? Gibi sorulara yanıt aramaktadır. İşte devlet tarla parası ne kadar ve dönüm başı fiyatları hakkında güncel ve detaylı bilgileri sizler için hazırladık.

Çiftçi Desteği Nereden Alınır?

Devletin çiftçilere destek amacıyla yardımda bulunduğu tarla parası için başvuru da bulunmak gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen tarımsal destek başvurusu için, bulunduğunuz ilin Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne müracaatta bulunmanız gerekir.

Tarımsal destek yardımında faydalanmak içi Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt olmanız gerekir. Eğer ÇKS kaydınız daha önceden mevcutsa, mazot ve gübre desteği almak için dilekçe yazmanız ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekir.

Devlet, Çiftçilere Dönüm Başı Ne Kadar Destek Sağlıyor?

Devlet, Çiftçilerin tarımsal faaliyetlere daha çok yönelmesi ve Tarım ürünlerinin artış göstermesi için ÇKS ile destek sağlamaktadır. Devlet, farklı farklı ürünlere farklı fiyatlar dahilinde gübre ve mazot yardımı yapmaktadır. İşte dönüm başı fiyatlar şu şekildedir.

  • Arpa, buğday, çavdar ve yulaf için 19 TL mazot, 8 TL gübre olmak üzere toplamda 27 TL
  • Kütlü pamuk ve Çeltik için 62 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere 66 TL
  • Kuru fasulye, nohut ve mercimek için 22 TL, mazot 4 TL gübre olmak üzere 26 TL
  • Patates ve soğan için 27 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplamda 31 TL
  • Soya ve ayçiçeği için 26 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplamda 30 TL
  • Kanola, aspir, çay fındık ve yem bitkileri için 17 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere 21 TL
  • Dane mısır için 26 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplamda 30 TL
  • Zeytin, portakal ve limon için 15 TL mazot, 4 TL gübre olmak üzere toplamda 19 TL

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bu bilgiler 2021 yılına ait olmakla birlikte güncel olarak Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Tarımsal Destek Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?

Tarımsal destek başvurusu yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olan Tarım ve Orman İl müdürlüklerine gitmeli ve tarımsal destek başvuru formunu doldurarak gerekli mercilere teslim edilmelidir. Başvuru onaylama süreci bir aydır. Tarımsal destek başvuru onaylanması için kişinin taşıması gereken şartlar şunlardır:

  • Çiftçilerin, ÇKS’ye kaydolması gerekir,
  • En az 1 dönümlük alana sahip olunmalı,
  • 50 dönüm üzerinden bir alana sahip iseniz, arazide toprak analizi yapılmalı ( destek miktarı artabilir)
  • Toprak analizi yapmayan çiftçiler, sadece mazot desteğinden yararlanabilir.

Bir önceki yazımız olan Hibe Kredisi Nasıl Alınır? sayfasına giderek bu krediler hakkında bilgi alabilirsiniz. Sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Diğer konular için de sayfamızı takip etmeyi unutmayın…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.