Yardım Parası

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

13.03.2023
836
Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

Koronavirüs salgının insanları maddi ve manevi anlamda zor duruma soktuğu süreçte sosyal destek yardımlarından faydalanmak isten birçok kişi devlet tarafından sağlanan sosyal yardımlar nelerdir? Ne şekilde yararlanılabilir? Nasıl faydalanabilir? Hakkında fazla bilgiye sahip değildir. Söz konusu yardımlar hakkında aklında soru işareti bulunan tüm konular hakkında geniş bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Geniş bir bilgi için araştırma yapmaktadırlar.

İnsanlık tarihi kadar geçmişi olan, sosyal sorun olarak günümüze kadar gelen yoksulluk, temel ihtiyaçların karşılanamaması durumudur. Temel ihtiyaçlar olan gıda, barınma, eğitim vb ihtiyaçlar sosyal devlet anlayışında önemli bir yer teşkil eder.  Devlet Kurumları arasında sosyal destek sağlayan birçok kurum mevcuttur.  Gerek devlet tarafından gerekse Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından vatandaşlara bu konuda yardımlar sunulur.

Devletin sunduğu sosyal yardımlarda ilk akla gelen önemli kurumlar bulunur. Bu kurumlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kızılay olarak ön plana çıkmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarınca Verilen Yardımlar

Sosyal yardım konusunda ön planda olan kurum Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır. Bu kurumun yapmış olduğu sosyal yardımlar şunlardır;

  • Kömür
  • Elektrik
  • Eğitim
  • Aşı parası
  • Dul maaşı
  • Yaşlılık maaşı
  • Engelli maaşı
  • Öksüz yetim aylığı
  • Asker ailesi maaşı
  • Tüberküloz ve SSPE maaşı
  • Silikozis aylığı
  • Suy yardımı
  • Nakdi yardım

Bu yardımlara kısaca değinerek merak edilen hususlar konusunda kişiler aydınlatılmış olacaktır.

Kömür Yardımı

Kömür yardımından faydalanmak isteyen vatandaşların yeşil kartlı olması yeterlidir. Sosyal Yardımlaşma vakfının vermiş olduğu yardım miktarı 30 torba olarak belirlenmiştir.

Elektrik Yardımı

Sosyal yardımlaşma vakıflarından düzenli olarak yardım alanlar için elektrik yardımı da yapılmaktadır. Bu konuda başvuruya gerek bulunmaz. Vakıflardan düzenli olarak maaş veya yardım almak yeterlidir. Hane halkına göre;

  • 1-2 kişi            75 KW
  • 3 kişi               100 KW
  • 4 kişi               125 KW
  • 5 ve üzeri        150 KW

Çocuk Yardımı

Yeşil kartlı olmak şartı ile aile bireylerinden anaokulu, ilkokul veya liseye giden öğrencilere ödenen yardımı ifade eder. Açık öğretimde okuyan öğrenciler bu kapsama dâhil değildir. Buna göre yapılan yardımlar;

  • İlköğretime giden erkek öğrenci için            45 TL
  • İlköğretime giden kız öğrenci için                 50 TL
  • Ortaöğretime giden erkek öğrenci için          55 TL
  • Ortaöğretime göden kız öğrenci için                         75 TL ödenmektedir.

Çocuk Yardım Parası Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır? sayfasına giderek detayları öğrenebilirsiniz.

Aşı Parası

Yeni doğmuş olan çocuklara verilen yardım olarak bilinir. Faydalanmak için yeşil kartlı olmak yeterlidir. Okul dönemine kadar ödenir. Yapılan ödeme şu şekilde gerçekleşir.

  • 0-6 yaş                                                45 TL
  • 72 ay                                                   45 TL

Doğum gerçekleştiren bayanlara       100 TL (bir kereye mahsus olmak üzere) aşı yardımı yapılır.

Dul Maaşı

Sosyal güvencesi olayın ve eşi vefat etmiş olan kadınlara yapılan ödeme türüdür. 2 ayda bir ödeme yapılır, fakat resmi nikâh bulunması mecburiyeti vardır. Aylık olarak kişiye 650 TL iki ayda bir ödeme yapılır. Yetim ve Dul Maaşına Kredi Veren Bankalar sayfasına giderek, bu maaşı alan kişilerin nereden kredi başvurusu yapacağını öğrenebilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı

65 yaş aylığı olarak da bilinen yaşlılık maaşı 65 yaşını doldurmuş olan kişilere Sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından yapılan maaştır. Her ay toplam 763,67 TL ödeme yapılmaktadır. Detaylı bilgi için sgk.gov.tr adresine giriniz.

Engelli Maaşı

Sosyal güvencesi olmayan ve en az %40 oranında engelli raporu bulunan vatandaşlara sosyal yardım olarak ödenen maaştır. 2021 yılı için geçerli olan tutarlar şöyledir.

  • Engellik raporu %40-%69 arasında olanlar 609,61 TL
  • Engellik raporu %70 ve üzerinde olanlar 914,41 TL

Eğer engelli olan kişi 18 yaş altında ise 18 yaş altı engelli yakın aylığı ödenir. Tutarı ise  609,61 TL’dir.

Öksüz ve Yetim Aylığı

Anne veya babası vefat etmiş 18 yaş altında olan çocuklara verilen öksüz ve yetim aylığı fakir durumda olan ailelere devlet tarafından yapılan yardımlardan biridir. Devlet bu durumda olan çocuklara aylık olarak 150 TL olmak üzere iki ayda bir 300 TL ödeme yapmaktadır. 18 yaş altında 4 çocuk mevcut ise 2 ayda bir olmak üzere yapılacak ödeme ise 1.200 TL tutarındadır. Bu konuda çocuk sayısında her hangi bir sınırlama mevcut değildir.

Asker Ailesi Maaşı

Hane halkında eşi veya oğlu askere giden muhtaç durumdaki ailelere devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar içerisinde olan yardım türüdür. Bu durumdaki kişilere asker ailesi maaşı olarak aylık 400 TL olmak üzere 2 aydı bir 800 TL ödeme yapılır.

Tüberküloz ve SSPE Maaşı

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca yapılan yardımlardan bir tanesi de tüberküloz ve SSPE hastalarına ödenen maaştır. Sosyal yardımlaşma vakıflarına başvuru yapılarak bu yardımdan faydalanılabilir. Ödenen maaş ise 1.460,61 TL tutarındadır.

Silikozis Aylığı

Silikozis hastalığı ile mücadele eden hastalara devlet tarafından yapılan yardımdır. Bu yardımdan faydalanmak isteyen kişiler sosyal yardımlaşma vakfına başvuru yapmaları gerekir. Ödenen tutar ise rapor oranın göre değişir. Bu tutarlar şöyledir;

  • %15 ile %34 arası  raporu olanlar için hafif Silikozis vatandaşlara 1.317,23 TL
  • %35 ile %54 arası raporu olanlar için  orta Silikozis vatandaşlara 1.505.41 TL
  • %55 ve üstü rapora sahip olanlar ağır Silikozis vatandaşlara ise 1.677.45 TL ödeme yapılmaktadır.

Suy Yardımı

Sosyal uyum yardımı olarak bilinin Suy yardımı ülkemizde bulunan yabancı uyruklu kişilere ödenen bir yardım türüdür. Ülkemize sığınan yabancı uyruklu kişilere aylık olarak ödenen bu yardımın tutarı 120 TL dir. Yabancı uyruklu kişilerden gerekli şartları sağlayanlara yapılan ödemedir.

Nakdi Yardım

Maddi imkânı bulunmayan ailelere maddi anlamda yardım desteği sağlayan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları bu yardımları belli zaman aralıklarında yaptığı gibi bir seferliğine de yapabilir. Bu konuda ne kadar yardım yapılırsa halka da o derecede faydalı olunmuş olur. Nakdi yardım alabilmek için bağlı bulunan kaymakamlığa bu konu ile ilgili dilekçe ile başvurulması gerekir. Yapılan araştırma sonucunda yapılacak yardım tutarı belirlenir. Maddi yardım başvuruları vakıf mütevelli heyeti tarafından belirlenir.

Kira Yardımı

Yapılan yardımların içerisinde kira yardımı da mevcuttur. Bu yardımdan faydalanmak isteyen bireyler kaymakamlığa dilekçe ile başvurmaları gerekir.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Yapılan Yardımlar

Vakıfların haricinde önemli ölçüde yardımlarda bulunan kurumlardan bir tanesi de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’dır. Devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar ise şöyledir;

  • Evde bakım maaşı
  • SED yardımı
  • Doğum yardımı
  • Çoklu doğum yardımları

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Yaptığı Yardımlar

Vatandaşlara sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları yanı sıra önemli ölçüde yardımda bulunan kuruluşlardan bir tanesi de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’dır. Sosyal yardım konusunda vakıflarda sonra önemli paya sahiptir. Yapılan yardımlar ve içerikleri merak edenler için faydalı olacaktır.

Evde Bakım Maaşı (Bakıcı Maaşı)

Temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan bireylerin bakımları ile uğraşan kişilere verilen maaş olarak bilinir. Sosyal yardım çeşitlerinden biri olarak bilinen bu yardım, engelli raporuna göre tam bağımlı ifadesi bulunan kişilere yapılan yardım 1.657 TL dir.

Sed Yardımı

Sosyal ekonomik destek olarak bilinen Sed yardıma ailelerin maddi zorluklara karşı çocuklarını korumak amacı ile yapılan yardımdır. Bu yardım çocuklara yapılmaktadır. 787 TL den başlayarak en fazla olarak 1.417 TL ödenir. Bu yapılan yardımın bir diğer ismi de öğrenci yardımı olarak bilinir.

Doğum Yardımı

Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumları kapsar. Canlı doğum gerçekleştiren anne ve babaya veya yasal varislere yapılan ödeme türüdür.  Doğan çocuklara ödenen tutarlar şöyledir;

  • çocuk için ödenen tutar             300 TL
  • çocuk için ödenen tutar             400 TL
  • ve sonraki çocuklar için ödenen tutar 600 TL tutarında ödeme yapılır.

Yapılan ödemeler bireysel olarak ve tek seferde ödenir. Bu yardımdan faydalanmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bizzat başvurulması gerekir.

Çoklu Doğum Yardımları

Yapılan doğumlarda çoklu doğum ile dünyaya gelen 0-2 yaş aralığında bulunan çocukların bulunduğu muhtaç ailelere, beslenmeleri ve bakımları için yapılan ödemedir. Anne veya baba ya da kanuni temsilcilerine ödeme yapılır. Yapılan ödeme tutarı ise 185 TL tutarındadır.

Kızılay Tarafından Yapılan Yardımlar

Yangın, sel ve deprem gibi doğal afetlerde vatandaşın yanında olan, maddi anlamda sıkıntılar içinde bulunan ailelere destekte bulunan kurumlardan bir tanesidir. Gerek gıda yardımlarında gerekse maddi yardımlarda her zaman ön planda olan uzun yıllardır faaliyetini sürdüren kurumdur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.