Yardım Parası

Çalışan Annelere Verilen Ücretsiz İzinler Listesi

Çalışan Annelere Verilen Ücretsiz İzinler Listesi

Çalışan annelere verilen ücretsiz izinler nelerdir? Çalışan anneler hangi izinleri alabilir? Doğum esnasında ve doğumdan önce çalışan annelerin alabileceği ücretsiz izinler hangileridir? Sizlere son zamanlarda özellikle merak ettiğiniz bu konu hakkında detaylı bilgiler vermek istiyoruz.

Bir iş yerinde SGK’lı olarak çalışan anne ve anne adaylarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından desteklenen bazı hakları vardır. Kadın çalışanların şartları ne kadar iyi olursa, o kadar çok insanın çalışacağı düşünülmektedir. Bu yüzden seviyeyi en üste getirmek isteyen SGK kurumu çeşitli çalışmalar ile beraber sigortalı olarak çalışan annelerin bazı haklar tanımıştır. Şimdi sizlere bu haklar hakkında bilgiler vermek istiyoruz.

Çalışan annelere hangi haklar tanınmaktadır?

Sigortalı olarak çalışan annelerin veya anne adaylarının SGK üzerinden tanınan önemli hakları vardır. Bu hakları çalışan her anne adayının ve annenin bilmesi gerekmektedir. Çalışan kişilerin gebelik süresi boyunca yaptırması gereken kontrol ve tedavilerde işveren olan kişilerin bu kişilere ücretli izin vermesi gerekiyor. Burada kaç gün izin alacağınızı işveren değil siz belli etmeniz gerekmektedir. Ayrıca çalışan annenin eğer 1 yaşından küçük çocuğunuz var ise iş yerinden bir buçuk saatlik süt izni alabilmesi mümkündür. 1 yaşından küçük çocuğunuz varsa her gün bir buçuk saatlik süt izni için iş yerinden ayrılabilirsiniz. Bu sizin yasal hakkınızdır.

Bir buçuk saatlik süt iznine çıkmak için belirtilen saati de sizin belirlemeniz gerekiyor. Bu 1,5 saatlik süre sizin yasal hakkınız olduğu için haftalık tatiliniz den düşmeyecektir. Sigortalı değilde eğer devlet memuru olarak iş yapıyorsanız, İlk 3 ay boyunca 3 saat olarak süt izni ne günlük olarak çıkabilirsiniz. Bu işlem sadece devlet memurları için geçerlidir.

Annelere yarım gün çalışma hakkı var mı?

Çalışan annelere, yarım gün çalışma hakkı veriliyor. Doğum izninden sonra çocuklarının okul çağına gelmesine kadar talep etmeleri durumunda ilk çocuk için 62, ikinci çocuk için 123 ve daha fazlası çocuk için de 180 günlük bir yarım günlük çalışma izni verilmektedir. Bu kişi çalışmadığı saatlerin ücretini devlet tarafından alır. Eğer çocuğunuz engelli olması durumunda ise yarım gün izin toplamda 360 güne kadar uzayabilmektedir.

Yarım gün çalışan annelerin merak ettikleri konulardan bir tanesi de işten çıkarılıp çıkarılmaları olmaktadır. Yarım gün çalışan anneler işveren tarafından işten çıkarılamaz. Bu sizin yasal hakkınızdır. Eğer öyle bir durum olursa ihbar tazminatı verilerek işten çıkartma yapılabilir. Yarım gün çalışma hakkından yararlanmak istiyorsanız da kişinin bazı yöntemleri uygulaması gerekiyor. Bunlardan birincisi doğum izni bittikten sonra 30 gün içinde İŞKUR’a giderek başvuru yapmanız gerekiyor. Bu yarım gün çalışma hakkını almak istiyorsanız da son 3 yıl içinde en az 600 günlük bir sigortanızın olması ve primlerin izin düzenli olarak yatmış olması gerekmektedir.

Annelere verilen ücretsiz izinler nelerdir?

Doğum yapan anneler eğer memur oldukları durumunda, 16 haftalık doğum izni ve 6 aylık yarım gün çalışma hakkını kazanmaktadırlar. Bu süre içerisinden sonra 24 aya kadar da ücretsiz izne ayrılabilirler. Eğer sigortalı olarak çalışıyor anneler ise 16 haftalık izinleri sonrasında 6 aya kadar Ücretsiz izin alabilmektedirler. Ücretsiz izinlerde çalışanın işten çıkartma durumu söz konusu olmadığı için bu konu hakkında rahat olmanızı tavsiye ederiz. Ama eğer işveren ile anlaşma yaparsınız işveren size ihbar tazminatı ödemeyi de kabul ederse sizi işten çıkarabilecektir. Devlet tarafından verilen yardımlardan diğeri ise anneler bir defa olmak kaydıyla emzirme ödeneği de almaktadırlar. Emzirme ödeneği çalışan veya çalışmayan tüm anne verilmektedir.

Sizlere Çalışan Annelere Verilen Ücretsiz İzinler Listesi hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımız olan Pandemi İçin 1.500 TL Gıda Yardımı Nasıl Alınır? sayfasına giderek bu konu hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.