Yardım Parası

Eşi Vefat Eden Kadına Yardım Başvuru Nasıl Yapılır?

Eşi Vefat Eden Kadına Yardım Başvuru Nasıl Yapılır?

Eşi Vefat Etmiş Kadına Para Yardımı nasıl alınır? Eşi ölen kadınlara devlet tarafından hangi destekler verilmektedir?Devlet hemen hemen her konuda vatandaşlara ihtiyaçlarını karşılamak ve aileye destek olmak amacıyla birçok nakdi ve ayni yardım yapmaktadır.

Bunlardan biri de eşi vefat eden kişiler için yapılan yardımlardır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eşi vefat etmiş kadınlara yardımlar yapmaktadır. Eşi vefat etmiş kadınların dul-yetim maaşı alma hakları vardır ve her yıl olduğu gibi bu yılda şartları sağlayan kişiler bu maaştan faydalanabilir. Peki eşi vefat eden kadınlara yönelik bu yardım miktarı nedir? Nasıl alınır? gibi sorularınızın cevabını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz

Eşi Vefat Eden Kadınların Hakları Nelerdir?

Devletimiz eşi vefat etmiş kadınlar için yardım programları hazırlamaktadır. Bu programlarla dul olarak nitelendirilmiş kişiler bu zor süreçten sonra mağdur duruma düşmemeleri ve temel ihtiyaçlarını karşılamaları hedeflenmiştir. Bu yardım programları nakdi (para) yardımı olabilirken aynı zaman giyecek, gıda, yakacak gibi ayni yardımları içermektedir. “Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı” ile kadınlara aylık 275 lira olmak üzere iki ayda bir 550 lira nakdi yardım yapılmaktadır. Bu yardımdan faydalanabilmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na sadece nüfus cüzdanınız ile başvuru yapabilirsiniz. Bu imkandan faydalanabilmek için hanenizde ikamet eden kişilerin kişi başı aylık gelirinin 609 liranın üstünde olmaması gerekir.

Dul-Yetim Aylığı Nedir?

Dul ve yetim aylığı diye geçen bu yardım da eşi vefat etmiş kadınların alabileceği bir ödenektir. Dul ve yetim aylığı aynı ödenek üzerinden hesaplandığı için, eğer vefat eden kişinin kız çocuğu varsa o da bu yardımdan faydalanabilmektedir. Erkek çocuklar sadece 18 yaşına kadar bu aylıktan faydalanırken, eğer erkek çocuk bir üniversite öğrencisiyse bu 18 yaş sınırı 25’e çekilir. Evlenmemiş veya çalışmayan kız çocukları ömür boyu bu aylığı alabilir. Bu durumda akıllarda oluşan bir soru vardır. Kişinin hem babası hem de eşi vefat ettiyse iki aylıktan da yararlanabilir mi? Evet, yararlanabilir. Eğer eşi ile babasının sosyal güvenlik türünün birbirinden farklıysa dul bir kadın hem babasından hem de eşinden maaş alabilmektedir.

Eşinin vefatından sonra bir kadın hem cenaze yardımı hem de dul maaşı için başvuruda bulunabilir. Eğer şartlar sağlanıyorsa her kadın bu imkanlardan faydalanabilir. Dul maaşı alabilmeniz için eşinizin emekli olmadan önce vefat edip etmemesi aslında çok önemli değildir. Eğer eşinizin vefat ettiği tarihten önce en az 900 günlük bir prim ödemesi varsa, dul maaşı alabilirsiniz. Eğer prim ödemesi eksikse maalesef bu yardımdan faydalanamazsınız. Dul maaşı aldıktan sonra ömür boyu bu imkandan faydalanabilirsiniz. Fakat resmi bir evlilik gerçekleşirse kişi hem eşinden hem de babasından aldığı maaş kesilecektir.

eşi vefat eden kadına yardım

eşi vefat eden kadına yardım

Dul Maaşı Başvuru Belgeleri

Dul-yetim maaşından faydalanabilmek için başvuruda bulunmanız gerekir. Eğer başvuru yapmazsanız bu aylıktan yararlanmanız mümkün değildir. Vefat eden hem eşinizden hem de babanızdan bu aylığı alabilirsiniz. Fakat babanızdan alacaksınız ve anneniz sağsa bağlanan maaşın sadece %25’ini alabilirsiniz. Bu imkandan faydalanabilmek için dilekçe yazıp gerekli belgeleri hazırlamanız gerek. Dul Maaşı için gerekli belgeler:

  • Başvuru dilekçesi
  • Nüfus kayıt örneği
  • 3 Adet vesikalık fotoğraf
  • Kimlik araştırma belgesi
  • Mal bildirim belgesi
  • Veraset ilanı
  • Ölüm defin tutanağı
  • Gelir durumunu gösteren belge
  • TC Kimlik Fotokopisi

Ölüm Aylığı Nedir?

Bir sigortalı kişi sürekli olarak iş göremez raporu alıyor ve vefat etmişse hak sahiplerine bağlanan maaşa ölüm aylığı denir. Bu aylıktan yararlanabilmek için yaş veya prim gibi şartlar aranmaz. Kişi ilk iş tecrübesinde bile bir iş kazası sonucu vefat etmişse bile yakınları bu imkandan faydalanabilir. Bu yardım için tek şart vefat eden kişinin sigortanın başlamış olmasıdır. Ölüm aylığı otomatik olarak bağlandığı için başvuru yapmanıza gerek yoktur.

Yukarıda sizlere eşi vefat eden kadınlara verilen yardımlardan bahsettik. Bu konu hakkında sormak istedikleriniz varsa aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bir önceki yazımız olan Torun Bakma Maaşı hakkında bilgi almak istiyorsanız sayfamıza gidebilirsiniz.

Kira Yardımı Nedir? Başvuru Şartları ve Sorgulama 

1000 TL Yardım Parası Başvuru ve Sorgulama

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.