Yardım Parası

Ülkemizde Yabancılara Verilen Çalışma İzinleri

02.04.2023
456
Ülkemizde Yabancılara Verilen Çalışma İzinleri

Ülkemizde Yabancılara Verilen Çalışma İzinleri nedir? Yabancı çalıştırmak isteyen kurum tarafından istenen belgeler nelerdir? Çalışma izni Ne kadar zamanda sonuçlanır? Sizlere bu yazımızda bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

“Türkiye’ye çalışma amaçlı gelen T.C. vatandaşlık haklarına sahip olmayan yabancı bireyler 4817 sayılı kanun kapsamında çalışma izin evrakı edinmesi gereklidir. Bu konuyla da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgilenip yabancılara çalışma izinleri nasıl alınır sorusunun detayları ile uğraşmaktadır.”

Türkiye’de Çalışma İzni Almak

 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamı çerçevesinde çalışma izni ikamet izni yerine sayılmaktadır.  Yabancılar bu başvuruları yasal olarak nerede bulunuyorsa oradaki Türk konsolosluğunda ya da vatandaşı olduğu ülkedeki Türk konsolosluğuna yapmalıdır.

SON DAKİKA: Turla Vize Almak Avantajlı Mı?

Başvururken yanlarında iş sözleşmesine ait belge, atama yazısı ya da şirket ortaklığını gösteren belgeler ile başvuruyu yapmaları gerekmektedir.Eğer olumlu yanıt alınırsa, başvuru izni alan yabancılar çalışma amaçlı vize olarak ülkemize girebilirler. Fakat her zaman olumlu yanıt alınamayabilinir. Çünkü ülkemizde ciddi bir işsizlik durumu vardır. Bu yüzden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da hassas davranmaktadır.

Ülkemizde Yabancılara Verilen Çalışma İzinleri

Ülkemizde Yabancılara Verilen Çalışma İzinleri

Ülkemizde yabancılara çalışma izni nasıl alınırya da ne bunun için ne yapılmalı gibi durumlarda yabancılar, konuda uzman bir firmayla başvuru dosyasını hazırlamalıdır. Aksi takdirde, olumsuz cevap gelme ihtimali de bulunurböyle olursa, yabancı kişi tekrar başvuru için 1 yıl kadar beklemek zorundadır. Başvuran yabancı bunun bilinci doğrultusunda hareket etmelidir ve temkinli olmalıdır. Çalışacağı firma ya da uzman kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma prosedürünü ile ilgili bilgiye sahip olup dosyaların hangi hususlarca neye göre incelendiğini bilmelidir ve dosyanınhazırlanmasına bu şekilde yardım etmelidir. Yani, mevzuata en uygun dosyayı ya da belgeleri hazırlayan firma ya da uzman kişi ile çalışmak doğru olacaktır. Bu durum kişiyi hem zaman kaybından hem de emek israfından kurtarır.

SON DAKİKA: Macaristan Vize Başvurusu Nasıl Olur?

Aynı zamanda çalışma izni; eğitim sektörü, ev hizmetleri sektörü, sağlık sektörü, turizm sektörü, havacılık sektörü, eğlence sektörü ve diğer sektörler gibi, bunun yanı sıra doğrudan ya da özellik arz eden doğrudan yabancı yatırımlar, mesleki hizmetler ve irtibat büroları için farklılık gösterebilmektedir.

Yabancı çalıştırmak isteyen kurum tarafından istenen belgeler:

  • Çalışma izni başvuru dilekçesi ( ıslak imzalı olarak gönderilmeli)
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık mükellefiyetini beyan eden Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi
  • Yabancı eleman başvuru formu (Formun ıslak imzasız hazırlanması ve iş sözleşmesinin de yer almaması durumunda başvuru ret edilir. )
  • İş yerinin Özellik Arz Eden Doğrudan Yabancı Yatırımlar kapsamında olduğunu kanıtlayıcı bilgi ve belgeler ( internet üzerinden gönderilmeli )
  • Son yıla ait, vergi dairesi kâr/zarar tablosu ( internet üzerinden gönderilmeli )
  • Aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı bulunduğunun ispatına dair ücret bordrosu (internet üzerinden gönderilmeli )
  • Kullanıcı sıfatındaki kişinin başvuruyu yapan kurum ve kuruluşta çalıştığını gösterir belge ( internet üzerinden gönderilmeli ) 

Çalışma İzni Ne kadar zamanda sonuçlanır?

Eğer her şey eksiksiz ve istendiği halde ise, başvurular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafında otuz gün içinde sonuçlanır. Eksik belgelerin bulunması halinde, başvuru eden kişiye bilgi verilip bu otuz günlük süre onlar için eksik belgeleri tamamladığı tarih itibariyle başlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müracaat sonunda olumlu ya da olumsuz sonucu şu şekilde bildirir.

  • Müracaat yurt dışından yapılmış ise başvuru yapan yabancıyı bilgilendirmek adına Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliğine,
  • Müracaat yurt içinden yapılmış ise yabancıya ya da işverene bilgi verilir. 

Başvuru sonucundan sonra ne yapılmalıdır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygun bulunup onaylanan başvuru sonuçlarını öğrenen yabancıların, en geç doksan gün içersinde Türkiye’ye giriş yapmaları gerekir. Bu konu hakkında sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.