Yardım Parası

Süt İzni Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

05.03.2023
1.084
Süt İzni Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Süt izni nedir? Süt izni nasıl hesaplanır ve kimler faydalanır? Süt izni, analık izninden sonra kullanılabilen bir haktır. Hem kamuda hem de özel sektörde çalışan her kadın süt izninden faydalanabilir. Süt izni yasal bir haktır, bu yüzden çalışanın talep etmesi doğrultusunda belirlenen süreler içerisinde kullanılır. Süt izninde bazı durumlarda değişiklikler olabilir. Aşağıda sizinle kamuda ve özelde çalışanlar kadınlar için süt izni haklarının ne kadar olduğunu ve nasıl hesaplandığını açıkladık.

Süt İzni Nedir?

Kadınlarda çalışma hayatındaki etkin rolü göz önünde bulundurulduğunda, çocuk sahibi olduklarında kariyerlerinden vazgeçmemeleri aynı zamanda da yeni doğanın anne sütü ile beslenmesi süt izni ile desteklenmiş oluyor. Süt izni, 13 Nisan 2016 tarihiyle yürürlüğe girmiştir. Analık izninden sonra kullanılan süt izni ile gün içerisinde belli saatlerde yeni doğanın emzirilmesi için verilen süredir. 2019 yılından sonra değişiklikler olmuştur 1,5 saat olan süt izni ilk 6 ay için 3 saate çıkarılmıştır.

Kamuda Çalışanlara Süt İzni Ne Kadar?

Zamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Jülide Eroğlu 2019 yılında Süt İzni Yönetmeliğinde değişiklikler yapmıştır. Süt izni, analık izni bittikten sonra da yeni doğanların anne sütü alabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. 2019 Süt izni yönetmeliğindeki değişikliklere göre:

  • Analık izni sonrası ilk 6 ay 3 saat
  • Bu 6 aydan sonraki 6 ay içinse 1,5 saat kamuda çalışan kadınlara süt izni hakkı tanınmıştır. Bu haklarıyla beraber, günün hangi saati kullanılacağı kurumdan ve kişiye göre değişmektedir.

Yeni yapılan bu değişiklere ek olarak da eşi doğum yapan erkek çalışanlara 2 gün verilen izin günü 10 güne ve 3 gün olan evlilik ile doğum izni ise 7 güne çıkartılmıştır.

Kamuda Çalışanlar Ne Zaman Süt İzni Kullanamaz?

Memur olarak çalışan kadınlar analık izninden sonra süt izni kullanabilirler. Süt izni analık izninden sonraki ilk 12 ayı kapsamaktadır. Bu süreçte, çalışan kadınlar ilk altı ayında 3 saatlik, ikinci altı ayında ise 1,5 saatlik gün içerisinde izinleri vardır. Eğer çalışan, yarım gün izin hakkını kullanırsa süt izni hakkından faydalanamaz.

Süt İzni Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Süt İzni Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Özel Sektörde Çalışanlara Süt İzni

Süt izni alabilmek için sadece kamuda çalışıyor olmanız gerekmiyor. Birkaç küçük değişiklik ile özel sektörde çalışıyor da olsanız süt izni hakkından faydalanabilirsiniz. Özel sektör çalışanları süt iznini aşağıdaki şekilde kullanabilir:

  • Analık izni sonrası ilk 6 ay 1,5 saat
  • Bu 6 aydan sonraki 6 ay içinse yine 1,5 saat süt izni kullanılabilir.

Özel sektörde çalışan bir kadın da analık izninden sonra 12 ay boyunca süt iznini kullanabilir. Aralarındaki tek fark kamuda çalışan bir kadın ilk 6 ay 3 saat izin kullanırken özel sektörde çalışan bir kadın 12 ay boyunca 1,5 saat günlük süt izni hakkını kullanabilir. Süt izni yasal bir haktır.

Süt İzni Nasıl Kullanılır?

Süt izni hakkında genel olarak merak edilen bir soru vardır: Süt izni toplu olarak kullanılır mı? Genel çerçevede süt izni günlük olarak kullanılan bir uygulama olmasına rağmen toplu kullanıma karşı sınırlayıcı bir madde görünmektedir. Bu yüzden kamuda çalışan kadınlar analık izni bitimlerinde süt izinlerini toplu olarak da kullanabiliyor. Fakat bu toplu kullanım hakkı çalıştığınız kurum -un izin vermesine bağlıdır. Kurumdan toplu süt izni kullanımı izin verildiği taktirde kurumlarına dilekçe yazarak bu talebinizi resmi bir şekilde belirtmiş olup işleme alınır.

Toplu Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

Eğer süt izninizi günlük değil de toplu olarak kullanmak istiyorsanız, normal şartlarda 12 ay boyunca ne kadar süre süt izni kullanacağınız hesaplanmalı. Bunun için:

  • İlk 6 ay 3 saat, ikinci 6 ay da 1,5 saat olmak üzere toplam kaç saat izin kullanacağınızı hesaplayın.
  • Daha sonra toplam saati 8’e bölün.
  • Çıkan sonuç sizin kullanacağınız toplu izin süresinin güne dönüştürülmüş halidir.

Fakir Aileler İçin Devlet Yardımları Başvurusu

İzmir Belediyesi Sosyal Yardım Başvuru Evrakları

Yorumlar
  1. Hanife simsek dedi ki:

    Benim eşim ceza evinde durumum yk 2 oğlum var 4 bir dört yaşında biri 6 yaşında