Yardım Parası

İşsizlik Maaşı Başvuru ve Şartları Nelerdir? (NE KADAR ?)

03.03.2023
699
İşsizlik Maaşı Başvuru ve Şartları Nelerdir? (NE KADAR ?)

İşsizlik Maaşı Nedir? İşsizlik Maaşı Ne Kadardır? İşsizlik maaşı işsiz kalan vatandaşlarıma belli şartlar altında belli bir süreliğine verilen bir ödenektir. Bu, işsiz kalan vatandaşlarımızın bu süreçte ihtiyaçlarını karşılamaları, mağdur olmamaları için devlet tarafından verilir. İşsizlik maaşı alabilmeniz elbette istenilen şartları sağlıyor olmanız gerekir. İşsizlik maaşından sonrada işten çıkarılanlar değil aynı zamanda istifa edenlerde başvurabilir. Maaş ödemeleri İŞKUR üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda sizinle işsizlik maaşının ne kadar olduğunu ve ne zaman yatırıldığını anlatacağız. Öncelikle işsizlik maaşı başvuru ve şartlarına bakalım:

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı için istenilen şartları sağlayan vatandaşlar işten çıkış belgenizi aldıktan sonraki ilk 30 gün içerisinde online olarak veya İŞKUR merkezleri üzerinden başvurularını yapabilirler. 30 Gün geçtikten sonra da başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat bu durumda alacağınız maaşın miktarı düşecektir.

İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları

İşsizlik maaşı işsiz kalan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılaması için verilen ödenektir. İşsizlik maaşını alabilmeniz için bazı şartlara uyuyor olmanız gerekir. İşte o şartlar:

  • Öncelikle kendi istediğinizle veya kendi yaptığınız bir hata sonucu işsiz kalmış olmamanız gerekir.
  • İşsiz kaldıktan sonraki ilk 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurmanız gerekir.
  • En son çalıştığınız yerde en az 120 gün çalışmış olmanız gerekir.
  • Son olarak, işsiz kalmadan önceki son üç yılda en az 600 günlük işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekir.

Yukarıdaki şartları sağlıyorsanız İŞKUR’a işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunabilirsiniz.

İşsizlik parası

İşsizlik Maaşı Online Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz için işsizlik maaşına online olarak da başvurabilirsiniz. Başvurular E-Devlet üzerinden olup kimliğinizi doğrulayarak yapabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu link üzerinden sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra sistem sizden kimlik doğrulama yapmanızı isteyecektir. T.C Kimlik Numaranız ve şifrenizi girip sisteme giriş yapın.

  • Sisteme yaptıktan sonra karşınıza İşsizlik Ödeneği haklar ve yükümlüklerin olduğu bilgilendirici bir metin çıkacaktır. Bu metni okuduktan sonra en aşağıda bulunan “Yukarıdaki bilgilendirme yazsını okudum, anladım ve kabul ediyorum.” yazısının yanındaki kutucuğu işaretledikten sonra “Devem Et” butonuna basınız.
  • Daha sonra açılan sayfada size ait bilgileri doldurmanız istenecektir.
  • Eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurduktan sonra sayfanın altında yer alan “Başvur” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

İşsizlik Maaşı Sorgulaması

İşsizlik Maaşı sorgulamasını Alo 170’i arayarak veya E-Devlet üzerinden online olarak detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden şifrenizi talep edebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik maaşı kişiden kişiye göre değişmektedir. Kişinin işten çıkmadan önceki son dört ay içinde kazandığı brüt ücretin %40’ı bu kişinin işsizlik maaşı olur. Fakat burada bilmeniz gereken durum, maaşınız ne kadar yüksek olursa olsun alacağınız işsizlik maaşı tutarı aylık asgari ücret brüt tutarının %80’inini geçememektedir. İşsizlik maaşından sadece damga vergisi ücreti alınıyor olup başka bir kesintiye uğramamaktadır. Buna göre en düşük işsizlik maaşı 811 Lira iken, en yüksek işsizlik maaşı 1611 TL olarak belirlenmiştir.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Yatar?

İşsizlik maaşınızın kaç ay yattığı da bir nevi size bağlıdır. Bu sizin sigortalı olarak çalıştığınız süreye göre değişir.

  • Eğer kişinin işten çıkışı verildikten önceki son üç yıl içerisinde 600 gün sigortalı çalışmış ve işsizlik sigortası ödenmişse, kişi 180 gün işsizlik maaşı alabilir.
  • Eğer son üç yıl içerisinde 900 gün sigortalı çalışmış ve işsizlik sigortası ödenmişse 240 gün işsizlik maaşı alabilir.
  • Son olarak sigortalı çalışan süre 1080 gün ve işsizlik sigortası da ödenmişse bu kişi 300 gün işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Kesilir?

Her ne kadar işsizlik maaşını alıyor olsanız bile bazı durumlarda işsizlik maaşınız kesilebilir. İşte o durumlar:

  • İŞKUR tarafından düzenlenen – önerilen meslek geliştirme kurslarına haklı bir nedeniniz olmadan katılmamak,
  • İŞKUR size uygun bir iş bulduğunda haklı bir nedeniniz olmadan bu işi reddetmek,
  • İşsizlik ödeneği alırken emekli olup yaşlılık aylığı almak,
  • Sigortalı veya sigortasız bir işte çalışıp gelir kazanmaya başladığınızda işsizlik maaşınız kesilir.,

Yukarıda sizlere işsizlik maaşı nasıl alınır ve ne kadar para yatar bunun hakkında bilgiler verdik. Sizde bu şartlara uygun iseniz işsizlik maaşı başvurusu yapabilirsiniz. Bir önceki yazımız olan Muhtaç Aylığı Başvuru Şartları sayfasına giderek bu konu hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Yorumlar
  1. Kiyasettin dedi ki:

    Yardım parası almak istiyorum