Yardım Parası

E-Devlet İşsizlik Maaşı Sorgulama 2023

23.03.2023
754
E-Devlet İşsizlik Maaşı Sorgulama 2023

İşsizlik maaşını kimler alabilir? E-Devlet işsizlik maaşı nasıl sorgulanır? İşsizlik maaşı bir kişinin işten çıkarılma durumunda mağdur duruma düşmemesi ve yeniden işe girmeden önce ihtiyaçlarını karşılamaları açısından verilen bir maaş türüdür. İşsizlik maaşı alabilmeniz için bazı şartları sağlıyor olmanız gerekir. Şartlara uyan kişilerin işsizlik maaşı başvuruları onaylanması durumunda belirlenen tutar ve süre boyunca maaşı alırlar. Daha detaylı bilgi için E-Devlet üzerinden işsizlik maaşı sorgulaması yapabilirsiniz. Aşağıda sizinle genel çerçevede işsizlik maaşını ve bunun dışında E-Devlet işsizlik maaşı sorgulamasını nasıl yapacağınızı paylaştık.

İşsiz Maaşını Kimler Alır?

İşsizlik maaşını alabilmeniz için belli şartlara uygun olmanız gerekir. Bu koşullar İşkur tarafından belirlenmekte olup sigortalı olarak çalışıp işten çıkarılan veya bazı sebepler nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalan kişiler için verilen bir ödenektir. İşsizlik maaşını alabilecek kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İşçinin işveren tarafından işten çıkarılması durumunda kişiler işsizlik maaşı olabilir. Burada çalışanın kendi rızası veya hatası olmadan işten çıkarılmış olması gerekir. Eğer çalışan kişiler işe gelmeme, disiplinsiz veya ahlaksız davranma sonucu işten çıkarıldıysa işsizlik maaşı almaları mümkün değildir.
  • Bunun dışında çalışan kişinin son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigorta primlerinin eksiksiz bir şekilde ödenmiş olması gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alırım?

İşsizlik maaşı alabilmek için kişinin sigortalı olup çalışmış olması gerekir. Çalışan kişinin işveren tarafından işten çıkarılması durumunda mağdur duruma düşmemesi için belli bir süreliğine verilen bir maaş türüdür. İşsizlik maaşı almak için istifa etmemiş veya bir disiplinsizlik ya da ahlaksızlık durumu işten çıkarılmamış olması gerekir. İşsizlik maaşı alabilmeniz için gerekli şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yapılan bir hata sonucu işten çıkarılmamak veya istifa etmemek,
  • Sigortalı olarak çalışan kişinin en az 600 günlük işsizlik sigorta primlerinin ödenmiş olması,
  • Çalışan kişinin işten çıkarılmadan önceki 120 gün hizmet akdinin tamamlanmış olması,
  • Hizmet akdinin feshedilmesi gerçekleştikten sonraki ilk 30 gün içerisinde İşkur’a başvuru yapılması gerekir.

Başvurular hem elektronik ortam üzerinden hem de şahsen İşkur’un kendi birimlerine giderek de yapılabilir. Elektronik ortamda başvuru yapan kişilerin İşkur’a herhangi bir belge teslim etmeleri gerekmez. Fakat İşkur’a bizzat başvuruda bulunacak kişilerin teslim etmesi gereken belgeler vardır. Bu belgeler ise:

  • Nüfus Kağıdı
  • İşten ayrıldığına dair bildirge
  • İşsizlik maaşı dilekçesi

E-Devlet İşsizlik Maaşı Sorgulaması

İşsizlik maaşını kolaylıkla E-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. İşsizlik maaşı için başvuruda bulunduktan sonra 15 gün içerisinde geri dönüş yapılır ve değerlendirme sonucu işleminiz onaylanır veya reddedilir. Bu sonuç size SMS yoluyla bildirilir. Eğer işsizlik maaşı almaya hak kazandıysanız maaşınız hakkında detaylı bilgileri E-Devlet üzerinden kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/ adresine girip kimlik doğrulaması yapmanız gerekir. Kimlik doğrulaması için E-Devlet şifrenizi almış olmanız gerekir. Eğer hala E-Devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine gidip şifrenizi 2 TL gibi bir ücret karşılığında alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına işsizlik maaşı yazarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

E-Devlet İşsizlik Maaşı Sorgulama

E-Devlet İşsizlik Maaşı Sorgulama

2021 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik maaşı işten ayrılan kişinin son dört aylık maaşına göre hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşını tutarını belirlemede birkaç unsurun etkili olduğunu söyleyebiliriz. Sigorta prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve brüt maaş işsizlik maaşı için önemlidir. 2020 yılında en düşük işsizlik maaşı 1015 TL iken verilen en yüksek işsizlik maaşı ise 2030 TL’dir. Sigortalı olarak çalıştığınız günler de işsizlik maaşı alma sürenizde etkilidir.

  • Eğer kişi 600 gün sigortalı olarak çalışmış ise 180 gün,
  • Eğer kişi 900 gün sigortalı olarak çalışmış ise 240 gün,
  • Eğer kişi 1080 gün sigortalı olarak çalışmış ise 300 gün süre ile işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesintiye Uğrar?

Şartları sağlayıp işsizlik maaşı alsanız da bazı durumlarda aldığınız işsizlik maaşı kesilebilir. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişi işe başlamışsa,
  • Kişi emekli maaşı almaya başladıysa,
  • Mahkeme kararı sonucunda kişinin işe iadesi yapılmışsa,
  • Sağlık kuruluşundan rapor alınmışsa,
  • İşkur’a bildirmiş olduğunuz adreste artık ikamet etmiyorsanız,
  • Askerlik durumunda değişiklikler olmuşsa işsizlik maaşı kesilir.
Yorumlar
  1. Ayhan savaş dedi ki:

    Calışamiyorum boşdayım